Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Killers sliter för rocken

/
  • The Killerssångaren Brandon Flowers under ett framträdande vid Coachellafestivalen i Kalifornien i april.
  • The Killers uppträdde under torsdagen på Hultsfredsfestivalen. Det rådde dock fotoförbud under konserten med bandet.

Hultsfredsstjärnorna The Killers har uppnått sin rockdröm, men det intensiva turnerandet börjar ta ut sin rätt.

- Man kan omöjligt vara på gott humör hela tiden, säger bandmedlemmen Dave Keuning.

Annons

Soffan som Dave Keuning ger intervjuer i är placerad i ett plasttält mitt på festivalområdet. Några hundra meter bort hamrar Regina Spektor frenetiskt på sina pianotangenter, men det är nätt och jämnt att det hörs, eftersom Hultsfred just då drabbats av ännu ett skyfall.
- Är det här en typisk sommardag i Sverige? frågar The Killers gitarrist och tittar nyfiket fram mellan sina rödblonda lockar.
Han verkar faktiskt gilla att sitta och kura till smattret av spöregn, som är tämligen sällsynt i hans hemstad Las Vegas.

The Killers är det största dragplåstret på årets Hultsfredsfestival, det blir tydligt när man vandrar genom horderna av sjöblöta besökare. Alla verkar ha förväntningar på konserten, oavsett stil, ålder eller kön.
- Det finns något i vår musik som folk kan relatera till, som de vill lyssna på. Vi jobbar väldigt hårt med våra låtar, och klamrar oss inte fast vid en specifik genre som death metal eller punk, säger Dave Keuning.
- Vi är inte födda till rockstjärnor, utan det här är något som vi slitit för. Vi blev alla intresserade av musik i tidig ålder. Att spela gitarr var allt jag ville.

Men helt självklart var det inte att The Killers skulle bli idoler och få en världshit med singeln "Human". USA lär vara ett land av möjligheter, men i Las Vegas är det i första hand show, glitter och glam som premieras.
- Det är en tuff plats att starta ett rockband på. Musikscenen är ganska liten, och det är svårt att hitta ställen att spela på.
- Men vi hade tur. På ett sätt hjälpte det nog att vi stack ut, för folk lade märke till oss.
Har den glammiga miljön i Las Vegas bidragit till The Killers bombastiska sound?
- Det är möjligt, men jag kan inte säga hur. Det är en märklig stad, och jag är säker på att det speglas i vår musik på nåt sätt.
- Jag har sett det mesta av USA, och Vegas är definitivt ett av de konstigaste ställena. Där finns normala kvarter och hus, men också kasinon, strippklubbar och sånt som inte alls känns naturliga mitt i öknen.

Men trots de udda inslagen är det i Nevada som medlemmarna i The Killers känner sig mest hemma. Ingen av dem har någonsin övervägt att flytta därifrån.
- Nej, vi är ju borta hela tiden ändå, suckar Dave Keuning.
The Killers har varit ute på vägarna sedan hösten 2008, och de sista spelningarna är schemalagda till mars nästa år. Turnélivet börjar ta ut sin rätt.
- Det är det bästa jag vet, men trots att man gör det bästa man vet varje dag kan man omöjligt vara på gott humör hela tiden. Och det spelar ingen roll att man är fyra bästa vänner, ibland blir man irriterade på varandra. 

Med åtta månader kvar av turnén, när kan man vänta sig en uppföljare till den hyllade tredjeplattan?
- Jag har ingen aning. Så småningom, säger Dave Keuning med ett leende. 

Ninna Prage/TT Spektra

Mer läsning

Annons