Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terrormisstänkte Akilovs bror: "Det där med IS är bara skitsnack"

Artikel 42 av 46
Lastbilsdådet i Stockholm
Visa alla artiklar

Terrormisstänkte Rakhmat Akilovs bror Olim i Uzbekstian har intervjuats av kvällstidningen Aftonbladet.
– Det fanns bara en sak som kunde väcka min brors ilska. Hans hustru, säger han.
Enligt brodern ska Rakhmat inte ha varit särskillt religös av sig,

Rakhmat Akilov misstänks ha kört den lastbil som mejade ner ett femtontal personer och dödade fyra på Drottninggatan i Stockholm den 7 april.

Aftonbladet har träffat Rakhmats storebror Olim i en by utanför Samarkand i Uzbekistan. När tidningen berättar för honom vad hans bror misstänks för blev han chockad.

Olim Akilov berättar i intervjun att familjen inte var religiös, att de var en ”typisk sovjetfamilj”.

– Jag hade ingen aning om att han blivit mer religiös. Han har aldrig varit det. Hans barn är inte det. Den enda kopplingen till religion är att han som barn fick lära sig att läsa koranen på arabiska.

Rakhmat ska enligt brodern inte ha besökt moskén varken i Uzbekistan eller i Ryssland, där han en period var gästarbetare

Det där med IS är bara skitsnack. Det är vad jag tror..

Brodern säger till Aftonbladet att det enda som kunde väcka Rakhmats vrede var hans hustru. Hustrun ska ha arbetat i Turkiet.

– Jag tror att han var svartsjuk. Kanske var det en annan man där. Jag vet inte. Han hängde upp sig på det, sa att om någon lämnade landet för att jobba, vilket är vanligt här, måste den andra vara hemma med barnen. Det återkom han till hela tiden. Det där med IS är bara skitsnack. Det är vad jag tror.

Drygt en månad innan attentatet ska hustrun ha återvänt till Turkiet för att arbeta.

I söndags hämtades Olim Akilov in på förhör av Uzbekistans säkerhetstjänst – men släpptes dagen där på.

USA-finansierade nyhetskanalen Radio Free Europe/Radio Liberty rapporterar att myndigheterna inte lämnat någon förklaring till varför Olim frihetsberövades.