Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terrordåden i Paris: SR & SVT klarade inte sina uppdrag

För fjorton år sedan arbetade jag på SVT och fick som medarbetare stå med rodnad hals efter 11:e september 2001. SVT klarade inte av bevakningen i inledningen och blev utskåpade av TV4. Dåvarande chef för nyheterna Eva Hamilton gjorde avbön, lovade bot och bättring. Själv var jag som regional medarbetare med i en arbetsgrupp som åren efter tog fram rutiner för samverkan regionalt-riks för stora nyhetshändelser i Sverige.

Läs mer: Efter Paris - så kommer terrorattackerna att påverka oss

I fredags klappade båda public servicebolagen igen helt vid terrordåden i Paris. SVT kom igång timmar efter kvällstidningarna, och då vid 00.35-tiden var det långt ifrån imponerande.

Många rasade på sociala medier över senfärdigheten och för TT har nyheternas divisionschef Anne Lagercrantz kommenterat insatsen så här:

– Vi var bra, men vi är inte nöjda och jag har initierat en snabbutredning för att se hur vi ska förbättra snabbheten.

Men nej, SVT var inte bra de första viktiga timmarna då är det är av vikt att förtroendeingivande kanaler fyller medieflödet med vad man faktiskt vet istället för att lämna fältet fritt för rykten, spekulationer och mindre nogräknade sajter med en tydlig agenda.

Minst lika plågsamt var det för SR:s lyssnare. Sent, alldeles för sent och när det väl kom igång spelades musik mellan varven. Radioprogrammet P1 Medierna följde anständigt upp det egna haveriet och lät direktören för programenheten Björn Löfdahl veckla in sig i konstiga och otidsenliga resonemang om musiken, kanalval och att han själv fått sitta och försöka ringa in folk. Dessutom hade inte SR ens fått iväg någon pushnotis på händelsen med information till sina lyssnare. Mer tydligt än så kan inte ett nyhetsmässigt haveri i den digitala apperan anno 2015 beskrivas.

Läs mer: Mitt Paris har allt terroristerna vill förgöra

Det ska sägas till SVT:s och SR:s försvar att när man väl kom igång så blev det bra, men det var först när lördagen började gry. I dagens snabba medielandskap är det av yttersta vikt för ett samhälles beredskap att de kanaler som vi alla är med och betalar klarar av sina särskilda uppdrag. Ungefär samtidigt som SVT gick igång med sin sändning publicerade jag en ledare på HelaHälsingland.se/ledare om att kulturministern och generaldirektören för MSB behöver träffa cheferna i Public Service för att prata just om det här.

På sikt öppnar också fiaskot en ny dimension i Public Servicedebatten, för om inte SVT & SR klarar av sina mest basala uppdrag så behöver pengarna fördelas på ett annat sätt. Bolagen måste också slås ihop omgående, att inte en radiojournalist ska kunna rapportera från Paris i bild och vice versa är orimligt. Tillsammans har Public Servicebolag 8 av de 9 miljarder Sverige satsar på mediepolitiska åtgärder. Det är rimligt att förvänta sig mycket mer för pengarna. 14 år efter 9/11 ska vi inte behöva ha samma diskussion igen.

Läs mer: Så krigar svenska jihadister på Facebook