Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Termosmuseum skyddar och värmer minnena

Jag kommer aldrig att glömma när jag första gången kom till Hälsingland och Delsbo. Den oerhört vackra naturen, det otämjbara och vilda, var häpnadsväckande.

Sedan fick jag snart uppleva Termosmuseet, konstinstallationen som är skapad av Bengt Olsson i det gamla häktet vid Tingshuset i Delsbo. Han har samlat termosar från olika tider och olika länder, och i cellerna har ett museum över minnen sakta vuxit fram.

Här kan alla uppleva någonting och minnas. Jag har själv fått ta del av hur omtyckt och uppskattat verket är.

När jag ställde ut på Galleri Tingshuset förra sommaren, vaktade jag även Termosmuseet, och varje dag kom det många besökare som hade hört talas om museet med termosarna, och de stannade alla en lång stund därinne.

Därför tycker jag att det är synd att föreningen Dellenkultur nu ska göra om det unika häktet och museet med termosarna till ett kuriöst vandrarhem där man ska leva som en fånge. Jag tycker att det är oetiskt att göra turism av lidande som människor i det förflutna fick utstå.

Det är bra om det blir ett vandrarhem i Delsbo – men inte om det innebär förstörelse av ett verk som Termosmuseet. Termosmuseet skyddar och värmer minnena! 

Katarina Norling

konstnär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel