Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tepartyt avstannar

Här en god nyhet från USA: Väljarna börjar tröttna på Tepartyrörelsen. När det nu drar ihop sig till presidentval framstår den mer som en del av landets problem än en lösning på dem.

Annons

Många svenskar kanske tror att det faktiskt handlar om ett riktigt parti. Istället rör det sig om en löslig sammanslutning av människor med olika politiska dagordningar förenade av ett motstånd mot skatter och statligt inflytande. Den finansieras av ett antal stenrika och ärkekonservativa personer och backas upp av högervridna radiokommentatorer och den Murdochstyrda tv-kanalen Fox News.

Rörelsen uppstod som en reaktion mot massiva statliga stödprogram under den ekonomiska krisens värsta skede, 2009 – 2010. Retoriken är gäll, populistisk och paranoid – men, fram till nu, effektiv. Barack Obama anklagas om vartannat för att vara socialist, terrorist, nazist och anti-amerikansk. Miljontals arga och uppskrämda väljare såg framför sig ett USA på väg att bli något annat. Defensiva demokrater gjorde stora förluster i förra årets kongressval .

Många republikanska kandidater gjorde också Tepartyrörelsens sak till sin. De anammade, framgångsrikt, den kompromisslösa och hårdföra hållningen där varje ansats till pragmatism och nyansering betraktas som förräderi. Tidigare i år var det ytterst nära att den amerikanska statsförvaltningen klappade ihop därför att republikanerna vägrade att skjuta till extra medel. Budgetunderskott och skulder får bara åtgärdas genom drakoniska nedskärningar.

När nu det respekterade opinionsinstitutet Pew Research Center visar att Tepartyrörelsen försvagats rejält, och särskilt i valdistrikt där republikaner har dess stöd, visar det också att väljarna kopplar samman det republikanska partiet med idéer och värderingar som bidrar till USA:s svårigheter. Men att frikoppla sig från rörelsen kan bli riskabelt. Det är dess aktivister som bidragit till republikanernas framgångar. Deras energi och röster behövs 2012.

Amerikanska väljare söker sig generellt till det politiska mittfältet, men historien visar att de emellanåt låter sig lockas av populister och demagoger. Tepartyrörelsen framstod som ett alternativ när etablissemanget, inklusive president Obama, stod på avstånd från upprördheten över finansmarknadernas excesser och kongressens oförmåga till samarbete.

Att rörelsen tappar mark är glädjande men det är tyvärr inte troligt att de förtroendevalda förmår att lära sig av den varning de fått. USA:s politiska system är fortsatt dysfunktionellt och väljarna fortsatt uppgivna och frustrerade. Det kommer att få betydelse för Barack Obama och hans motståndare i nästa års presidentval.

Mats Wiklund

Frilandsjournalist, utrikeskommentator

Mer läsning

Annons