Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tenor från Söderhamn på Göteborgsoperans scen: "Nervöst att stå på stora scenen"

Om en månad tar tenoren Mikael Onelius från Söderhamn sin Mastersexamen vid Operahögskolan i Stockholm. Men redan nu står han på Göteborgsoperans stora scen, i Verdioperan Macbeth.

Skola och jobb – hur får du ihop delarna?

– Jag har en månad kvar till examen, så de var snälla och lät mig få lite ledigt.

Hur känns det att stå på Göteborgsoperans stora scen?

– Det här är min första stora uppsättning och det kändes väldigt nervöst första gången jag stod på scenen med en stor orkester. Men nu har vi spelat två föreställningar och har fått fin kritik, så det känns bra.

Vilken är din roll i Shakespeares drama Macbeth, som Verdi byggt sin opera på?

– Jag spelar Malcolm, som är son till kung Duncan. När Macbeth dödar fadern flyr jag till England. Mot slutet kommer jag tillbaka tillsammans med Macduff och tar över makten efter Macbeth.

Vad är svårast med rollen?

– Det är alltid svårt att tränga in i en roll och ibland krävs det saker som ligger långt från mig själv. I den här operan ska jag spela diktator, och det ligger verkligen inte nära min egen person. Men jag har tittat på filmsekvenser av diktatorer och försöker ta till mig deras sätt att agera.

Vad betyder rollen för dig?

– Det här är ju en ganska liten roll, och det känns skönt så här i början av karriären. På skolan har vi fått jobba med att lära in flera olika roller för att kunna hoppa in i uppsättningar med kort varsel. Det är bra, men också svårt när man inte vet om man får göra dem någon gång.

Hur ser framtidsplanerna ut i övrigt?

– Just nu är ingenting klart för hösten, den här operan spelas till den 22 maj. Jag har auditions och sådant för olika jobb. Min flickvän Roma Loukes sjunger i Fantomen på Operan på Cirkus i Stockholm i höst. Vi har en lägenhet där, men jag är beredd att åka utomlands också. Det är många operasångare som åker till Tyskland och jobbar, där finns många operahus. Det skulle jag kunna tänka mig.

Blir det något besök i Söderhamn i sommar?

– Ja, jag kommer att vara en del i sommarstugan i skärgården, och kanske blir det också någon sommarkonsert, men det är inte klart än.

Har du någon drömroll för framtiden?

– Ja, det är Wagnerroller jag speciellt drömmer om, och framför allt Parsifal ligger mig varmt om hjärtat.

En annan tenor från Hälsingland, Markus Pettersson, ska också jobba på Göteborgsoperan?

– Ja, det är jättekul, han är kontrakterad för nästa år här. Vi gick på estetprogrammet i Bollnäs tillsammans och på Operahögskolan, men olika årgångar.