Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telias rivningar får godkänt

Telia har beslutat plocka ner en hel del telefonledningar i landet och ersätta med mobil teknik, vilket oroar människor i exempelvis Harsa och andra områden där mobiltäckningen är dålig.

Men post- och telestyrelsen, PTS, en oberoende myndighet som granskar telemarknaden i Sverige, ger Telia godkänt.

I dag publiceras en rapport från PTS, där man konstaterar att tillgången till telefoni överlag är mycket god i Sverige och att pilotprojekten i Telias teknikskifte genomförs på ett genomtänkt sätt.

Teknikskiftet innebär att Telia ersätter delar av det fasta telenätet med mobiltelefoni. Det gäller de allra äldsta delarna i telenätet. Arbetet kommer att pågå i fem år och berör runt 50 000 hushåll. I Ljusdal med omnejd finns flera områden med dålig mobiltäckning, men enligt Telia själva kommer alla att kunna fortsätta ringa, oavsett var man bor. Om Telia inte kan erbjuda mobiltelefoni, tar man heller inte bort nätet.

Trots att betyget till Telia är gott, påpekar dock PTS i sin rapport att det är viktigt att tänka på att tekniska förändringar till en början ofta leder till oro bland dem som berörs. Därför betonar PTS att tydlig information till abonnenter, kommuner och andra berörda är väldigt viktigt.

Lika viktigt är att Telia noggrant följer upp att de tjänster som ersätter den fasta telefonin fungerar väl för abonnenterna efter ett teknikskifte.