Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telia tar inte ansvar som nätägare

Olof Bjurö skriver (27/9): ”Det är naturligtvis mycket olyckligt att du upplever dessa problem i samband med teknikskiftet.” Jag ”upplever” inga problem. Problemen är faktiska, verkliga och verifierbara.

Efter min anmälan av Telia till Post- och Telestyrelsen (PTS) hörde Telia av sig per telefon den 26 september. Det var, enligt en artikel i Hudiksvalls Tidning (110916), två dagar efter det att Telia skulle ha klippt kopparledningen från telestation Långvind till vårt företag och vår bostad i Långvind.

Telia meddelar nu att det skickade brev till mig 21 september med erbjudande om en mobil lösning med signalförstärkning, eftersom mobilmottagningen är så dålig i vårt hus. Ännu en vecka efter det att Telia skulle ha skickat brevet, har jag inte fått brevet om att ersätta fast telefoni med en mobil tekniklösning.

Lagen är teknikneutral, skriver du. Det måste alltså innebära att Telia ska erbjuda mig en likvärdig funktion och samma affärsupplägg som tidigare – men med en annan teknik än kretskopplad telefoni över kopparledning.

Telias teknikskifte innebär att bolaget avvecklar kopparnätet för fast telefoni för cirka 50 000 abonnenter. Jag är alltså långtifrån den enda som är berörd och väntar på Telias teknikskifte.

Med anledning av att Telia som nätägare hörde av sig först efter det att bolaget skulle ha kopplat ur ledningen och ännu inte har förmedlat ett skriftligt erbjudande, har jag några frågor:

1. Tycker PTS att Telias agerande som nätägare – jämför gärna hur en elnätsägare agerar vid ledningsförändring – är oacceptabelt?

2. Är jag som abonnent tillförsäkrad samma funktionalitet, till exempel fax, när Telia byter teknik från kopparledning till trådlös anslutning?

3. Är jag som abonnent tillförsäkrad samma valfrihet – av telefonileverantör och abonnemangsform – när Telia byter teknik från kopparledning till trådlös anslutning?

Jag förutsätter att PTS svar på alla tre frågor är ”ja”. Men för tydlighetens skull vill jag ha ett skriftligt svar från PTS, som ska säkerställa att ett teknikskiftet inte innebär några andra förändringar än just ett byte av teknik.

Jörgen Bengtson, Långvindsbruk, Enånger

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel