Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telefontrådarna kapas i Långvind

Inom kort lägger Telia ned det fasta telenätet i bland annat Långvinds bruk med omnejd. I stället får de boende använda sig av mobil teknik, men många klagar på att täckningen är dålig.

Under de senaste veckorna har de berörda hushållen fått ett brev från Telia där företaget förklarar att ett teknikskifte är på gång. Det fasta telefonnätet ska läggas ned och ersättas av en mobil lösning som gör att hemtelefonerna kopplas upp via mobilnätet.

Det här sker runt om i landet just nu. Abonnenter på små orter flyttas över från det fasta till det mobila nätet. Men i Långvinds bruk tycker många att mobiltäckningen inte är tillräckligt bra. Inte ens mitt i samhället ringer man problemfritt från sin mobiltelefon.

– Jag är tvungen att gå utomhus varje gång jag ska använda mobilen, säger Mats Persson som förvaltar Långvinds bruks fastigheter och skog och som har sitt kontor på vägen som går genom byn.

Men enligt Björn Berg, informationsansvarig på Telia, så åker man ut och gör ett test av täckningen på plats innan man tar beslut om att byta från det fasta till det mobila nätet.

– Vi åker ut och mäter och ser till att man har bra mottagning med vår utrustning, det kan även innebära att man får använda en extra yttre antenn. Om täckningen inte är tillräcklig i området så rör vi inte telefonnätet helt enkelt, säger Björn Berg.