Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telefonförsäljare lurar äldre

Nyligen blev Erland Hansson uppringd av Stoppa Telefonförsäljning, som undrade om inte Erland ville slippa telefonförsäljare. Då han fick veta att det kostade pengar tackade han nej.

Någon dag efter samtalet kom en faktura på 399 kronor.

– Jag sa att jag inte var intresserad. Men nu står det att jag beställt abonnemang och ska betala, säger 77-årige Erland Hansson och visar företagets utskrift. Där finns en postadress till Malta, en ofullständig e-postadress samt en upplysning om att fakturan sålts till annat företag. Inbetalningskort saknas och det tar en stund att hitta de små bokstäverna med bankgironummer och företagsnamn. Erland, som polisanmält det inträffade, tycker det hela är både oförskämt och obehagligt.

– Regeringen borde förbjuda företag att hålla på så här...

Gunilla Hallberg, konsumentvägledare i Nordanstig/Hudiksvall är minst lika irriterad:

– Det är oseriösa företag. Man ska absolut inte betala utan bestrida fakturan till företaget bankgironumret går till. Man skriver man att man bestrider fakturan, underteckna inte med namnteckning, bara skriv namn, rekommendera brevet och behåll en egen kopia. Kommer det ny faktura från inkassoföretag så bestrid den också. Man bör även anmäla till konsumentverket. På deras hemsida finns mer information.

– Det är lönlöst att försöka få tag i företagen, men skulle det lyckas ska man begära att få lyssna på en ljudfil. Från juni i år ska nämligen alla telefonförsäljare informera om ångerrätten redan i telefonsamtalet, annars är avtalet ogiltigt, säger Gunilla Hallberg, som får mängder av samtal rörande dessa företag. Hennes råd till alla konsumenter är:

– Lägg på luren så fort du hör att det är en telefonförsäljare, det spelar ingen roll vad de vill sälja. Många vill vara trevliga, men tyvärr har vi nått dithän nu att vi måste våga vara oförskämda.