Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teddybears gillar att skapa kaos

/
  • Hur mycket medlemmarna än har att göra vid sidan om så kommer Teddybears alltid att vara prio ett.
  • Inför sitt sjätte album har Teddybears beslutat att de hädanefter alltid ska bära björnmasker, inspirerade av Ingmar Bergman-rekvisita som de hittade i Dramatens kostymförråd.

Inför det stundande skivsläppet plockar Teddybears på sig björnmasker och ger en bonusspelning på en paddanbåt i Göteborg.

- Vi kan inte låta bli att barnsla oss, säger Jocke Åhlund.

Annons

Det har gått några år sedan Teddybears var aktuella med en skiva i Sverige sist, men helt tyst har det inte varit om Stockholmstrion.
Robyn har under tiden rönt stora framgångar i USA med deras låt "Cobrastyle", vilket resulterade i att medlemmarna stod bakom henne när hon spelade hos den amerikanske tv-legendaren David Letterman förra våren.
Och Jocke Åhlund kan ta åt sig äran som producent för Håkan Hellströms senaste, och unisont hyllade, album "För sent för edelweiss".

plattan en helt annan sak, för hur mycket Patrik Arve och bröderna Åhlund än har att göra vid sidan om så kommer Teddybears alltid att vara prio ett.
Inte i någon annan konstellation kan medlemmarna välja att göra enbart sådant som de tycker är roligt.
- Teddybears har varit vår lilla klubb, vår lekstuga och vårt gäng sedan vi var 18. Men vi har lyckats göra det till vårt jobb också, vi kan leva på det, säger Jocke Åhlund.
- Ingen av oss vill fastna i något, utan alla är lika sugna på att göra nytt, experimentera och flumma. Vi har jävligt kul ihop och åstadkommer bra grejer.

de alltså kokat samman en skiva som Jocke Åhlund beskriver som "en bomb". Där finns visserligen en hård politisk text som räcker långfingret åt den amerikanska kristna högern, men på det hela taget är plattan ett glädjerus.
- Den är gjord med någon slags skön punkig barnslighet. Vår musik ska inte vara tråkig att lyssna på, eller kännas som någon jävla föreläsning. Man ska kunna festa och slå klackarna i taket till den.
På den nya skivan medverkar bland andra rapparen Swingfly och Stings dotter Coco Sumner i en duett.
Men efter Teddybears samarbete med Iggy Pop på USA-versionen av "Punkrocker" 2006 drar sig Jocke Åhlund för att prata om gästartister.
- Det känns som att vi skulle behöva köra marionettdockor med Michael Jacksons mumie för att folk ska höja på ögonbrynen nu, skrattar han.

de nog få ändå. Inför sitt sjätte album har Teddybears nämligen beslutat att de hädanefter alltid ska bära björnmasker, inspirerade av Ingmar Bergman-rekvisita som de hittade i Dramatens kostymförråd.
- Det handlar inte om att vi vill vara hemliga, alla har ju redan sett oss hundra tusen gånger. Men vem vill egentligen se tre trötta gubbansikten, säger Jocke Åhlund.
- Det här känns roligare, att uppfinna en persona till sig själv som artist. David Bowie började ju sminka sig och färga håret morotsrött när han tröttnade på sig själv.


- Det vete fan, vi gör det mest för att vi tycker det är kul. Som när Sex Pistols åkte runt på Themsen, fast på ett lite blöjigare Åsa-Nisse-sätt.


ninna.prage@ttspektra.se
Bildtext 1-2: Inför sitt sjätte album har Teddybears beslutat att de hädanefter alltid ska bära björnmasker, inspirerade av Ingmar Bergman-rekvisita som de hittade i Dramatens kostymförråd.
Foto: Skiva
Bildtext 3-4: Hur mycket medlemmarna än har att göra vid sidan om så kommer Teddybears alltid att vara prio ett. "Det har varit vår lilla klubb, vår lekstuga och vårt gäng sedan vi var 18", säger Jocke Åhlund i mitten.
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Bildtext 5: Teddybears har kokat ihop en skiva som Jocke Åhlund beskriver som "en bomb". "Man ska kunna festa och slå klackarna i taket till den", säger han.
Foto: Jurek Holzer/SvD/Scanpix
Fakta/

Mer läsning

Annons