Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teatermix i Hälsingland

/
  • Jen-Erik Berger berättade om sommarens Söderblomspel som flyttats till Trönö nya kyrka.
  • Dubbelmordet i Röste 1954 blir dokumentärteater, av Gunnar Steiner, i höst.
  • Dick Persson i Messmörsteatern gav prov på sin fina sångröst i en scen ur sommarens föreställning av Eldsagor.
  • Lasse Feldtblad presenterade Åsa Jinders musikteaterföreställning Det hände i Hårga.
  • En bisak, med Jörgen Mohlén från Teater Humlan, spelas flera gånger i vår och sommar.
  • Thomas Lothström beskriver sommarens Sägensafari med Kilafors amatörteaterförening.
  • Eva Modin regisserar Hemvändarteatern i Delsbos föreställning Först föds man ju, av danska dramatikern Line Knutzon.
  • Reine Lööf från Folkteatern beskrev sju olika delprojekt inom communityprojektet Romeo och Julia i Ljusdal.
  • Anders Öhlén, Färila, har forskat i folktro och sägner från Digerkölsvallen.
  • Kluriga gubbar. David Reino och Tommy Söderlind från Finnskogsteatern spelar Hänt i byn på Loses i sommar.

En kärleksfull musikalisk hyllning till Hårga, en hemvändarteater i Delsbo och en ung teaterstudent som gräver i lokal folktro på Digerkölsvallen i Färila. Det är några av nyheterna på teaterfronten i Hälsingland i år.

Annons

Det finns många aktiva amatörteaterföreningar i byarna runt om i länet. Nätverket X-teater har nu, för åttonde året, presenterat ett 20-tal teaterföreställningar som kommer att spelas under resten av 2011.

– Vi har nu ett 50-tal föreningar med på vår mail-lista, även om inte alla är aktiva, berättade X-teaters kontaktperson Lennart Thunvall.

Två trender kan urskiljas, varav den starkaste handlar om att lyfta fram historiska händelser eller gamla sägner från bygden och omvandla dem till en föreställning. En annan väg är att plocka upp en skriven pjäs eller idé och göra den till sin egen.

Anders Öhlén, som kommit hem till Färila efter teaterstudier på Calle Flygares teaterskola i Stockholm, har grävt i Digerkölsvallens folktro och sägner och tillsammans med Magnus Johansson skapat en teaterdröm, De é nå' i skojen för Teaterföreningen Tovåsen, som ges några dagar i juli, i koreografi av Peter Hjelm.

– Det är roligt att ungdomar tar upp något vi trodde skulle dö ut med oss gamlingar, skojade Lennart Thunvall om det nyvaknade intresset för lokal historia och folktro.

Att intresset för gamla tider är på topp visar inte minst fjolårets utsålda föreställningar av Messmörsteaterns Eldsagor, Öden och äventyr för längesen, på Harsagården och Sägensafari på Knupbodarnas fäbod, som fortsätter även i sommar.

Lasse Feldtblad spelade Dagg över Hårga av Åsa Jinder på dragspel för att introducera musikteaterföreställningen Det hände i Hårga, Åsa Jinders hyllning till sin nya hembygd, som sätts upp på herrgården i Kilafors i mitten av juli. Förutom Feldtblad, som spelar luffare i spelet, återfinns bland andra Inga och Lasse Sarri på scenen, liksom rocksångaren Erik Lund Olsson, Åsa Jinder, Jonas Otter och Jenny Engström.

Eva Modin, dramalärare i Hudiksvall och ordförande i Hudiksvalls Teaterakademi med mera, presenterade två programpunkter. Dels den nya Hemvändarteatern, en sammanslagning av Teater Mirakel och Teater Millicent, som består av hemvändande kulturarbetare, som i juli har premiär med Först föds man ju, den danska dramatikern Line Knutzons pjäs som nu blir en berättelse, i regi av Modin, om hemvändarna själva. Hon gav också en glimt om ett projekt i Hudiksvall i höst med Teaterakademin som sätter upp en föreställning om kungens kapare, Lasse i Gatan.

Ingen sommar utan Finnskogsteatern i Loses. David Reino och Tommy Söderlind berättade om Hänt i byn, en fristående fortsättning av de tidigare revyerna.

Sommarens komedi på Mellanfjärdsteatern blir en Sverigepremiär av Simon Mendes da Costas farsartade Den oplockade gåsen, med premiär 5 augusti.

Som tidigare år fanns naturligtvis Jan-Erik Berger, Trönö, aktivt med under dagen och presenterade bland annat nyheterna för sommarens Söderblomspel, som flyttar till Trönö nya kyrkas uterum, med ny scenografi, ljussättning och några nya namn som presenteras senare. På sommarens och höstens teaterlista finns även ljus- och ljudspelet på Karlsgården i Bondarv, en pjäs om Lucia med Bollnäs teaterverkstad och en dramatisering om Röstemorden. Och ännu mycket mer som inte får plats att nämna här just nu.

Mer läsning

Annons