Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teaterhöst med kändisar

/
  • I Kvartetten, med kändisar som Evabritt Strandberg, Margaretha Byström, bilden, samt Tomas Bolme och Rolf Skoglund, möts fyra åldrade operasångare. Foto: Bo Bergman
  • Tisdagarna med Morrie, en gripande historia spelad av Lars-Erik Berenett och Christian Arin, är en produktion av Teateri som spelas på i Söderhamn, Edsbyn och Hudiksvall. Foto: Lars Kroon
  • Gråt inga tårar, en existentiell dansbandsmusikal kallar Norrbottensteatern föreställningen som ges i Bollnäs i höst.
  • Dalateaterns omskrivna tolkning av Ibsens Hedda Gabler spelas i Söderhamn i november. Foto: Dalateatern
  • Koreografen Kenneth Kvarnström medverkar själv i ett samtal i Ljusdal. Foto: Jussi Aalto
  • Bollnäs får uppleva mycket dans. Bland annat föreställningen Makt, med Christina Tingskog DansCo.
  • Estradören Mattias Enn framträder med ett sekel av revyer i höst. Från Rolf till Ramel.

Rikskändisarna står på kö att besöka Hälsingland i höst. Oavsett om det är stora scener som Ljusdals, dit den kände koreografen Kenneth Kvarnström kommer med en nyproduktion, eller små som Bergsjögården, där Börje Ahlstedt och sonen Klas spelar.

Annons

Visste ni att vi i Gävleborg är näst bäst i landet, efter Västerbotten, på att besöka föreställningarna som Riksteaterföreningarna anordnar?

Trettiotre tusen kom i fjol till föreställningarna i länet. Det är en ökning med tre tusen.

I Hälsingland finns hela sex teaterföreningar, en i varje kommun, som nu satt ihop ett nytt program inför hösten med drygt trettio föreställningar inklusive Folkteaterns turné till alla kommuner med Tjechovs Morbror Vanja.

Kändisar är naturligtvis dragplåster nummer ett för att behålla publikgreppet.

Men här finns också många spännande satsningar på dans och nytolkning av klassiker. Morbror Vanja är en sådan, liksom Dalateaterns omskrivna tolkning av Ibsens Hedda Gabler. Där är Eilert Lövborg förvandlad till Elin Lövborg, en modern kvinna från det 1930-tal pjäsen är förlagt till (den skrevs på 1890-talet). Att det är en kvinna och inte en man som lockar Hedda Gabler ger de klassiska spänningarna nya dimensioner. Hedda Gabler spelas i Söderhamn.

Nyligen var det Hudiksvall som var landskapets centrum för dansföreställningar. Denna termin verkar Bollnäs/Ovanåker och Ljusdal tagit över stafettpinnen. Två av Minna Krooks föreställningar, Om Vänskap och Ah Hallo Bebis, ges för övrigt i Bollnäs i höst. Dit kommer dansföreställningen Makt med Christina Tingskog DansCo och i Alfta ges barnföreställningen Kloss av Teater Tre. Inger Öberg, tidigare ordförande i Bollnäs teaterförening, har nu blivit ett av dansombuden i länet.

Det är inte ofta den kände koreografen Kenneth Kvarnström framträder själv. Men det kommer han att göra i Ljusdal och Gävle i samband med sin XPSD, förklarar länsteaterkonsulent Agneta Örtegren Ekenblad.

Den 17 september invigs en ny dansreplokal på Slottegymnasiet i samband med dansföreställningen, som kommer att föregås av ett samtal mellan Kvarnström och länets danskonsulent Sofia Nohrstedt. Föreställningen är nyskriven av Kenneth Kvarnström och namnet kommer av att de sex dansarna blir starkt exponerade, "eXPoSeD".

Kändisarna, då? Jo, de folkkära artisterna fördelar sig som sagt över hela landskapet och olika typer av föreställningar.

Till Ljusdal kommer Lasse Berghagen och är sig själv. Till Hudiksvall kommer naturligtvis Kim Anderzon, nu med föreställningen DIVA.

Till Söderhamn kommer Berit Carlberg i 1930-talskomedin Kvinnans list.

Förutom Folkteatern i Gävleborgs föreställning Morbror Vanja, som går i alla kommuner, är det tre föreställningar med kända skådespelare som spelas på fler än en ort.

Hallå Pappsi är en relationspjäs mellan två generationer. Börje Ahlstedt spelar pappan och hans son Klas Ahlstedt mågen. Den ges i Bergsjö och Ljusdal.

Till Bollnäs och Runemo kommer Mattias Enn, som gör porträtt av folkkära revystjärnor på ett kärleksfullt och elegant sätt i Ett sekel av revyer.

Tisdagarna med Morrie baseras på succéboken med samma namn, med Lars-Erik Berenett som den ALS-sjuke professorn. Den spelas i Söderhamn, Edsbyn och Hudiksvall i början av oktober.

- Den enade sig föreningarna i Hälsingland om redan på bussen hem efter Riksteaterns utbudsdagar, berättar Agneta Örtegren Ekenblad.

Föreningsrepresentanterna samlade till höstupptakt på Söderhamns teater instämde med nöjda nickar och leenden. De fick som de ville. I höst får de se om publiken också gillar deras pjäsval.

Mer läsning

Annons