Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Klinga i Bollnäs: Här ska ett livsöde spelas upp i sommar

/
  • Hans Klinga visar hur tältet ska sättar upp utanför hembygdsgården Kämpens i Bollnäs.
  • Producent Gösta Lindberg Sax och regissör Hans Klinga smider planer för sommarens teater

Skådespelaren och regissören Hans Klinga kommer att tillbringa en hel del tid i Bollnäs i sommar. På tisdagen kom han upp från Stockholm för att planera föreställningen på hembygdsgården Kämpens.

Annons

Det blåser lite småsnålt i Bollnäs denna tisdagseftermiddag. Det snöade på morgonen men spåren har hunnit smälta bort. I grå rock och rejäl halsduk går regissören Hans Klinga runt och tittar in genom fönster och testar hur lång tid det tar att gå runt huset och komma fram från andra sidan.

LÄS MER: Kända skådespelare i Bollnäspjäs

I sommar är temperaturen förhoppningsvis annorlunda. Då är det dags för teaterföreställningen "Gården – ett livsöde". En pjäs med verklighetsbakgrund, om en gård som tog emot lite udda existenser och lät dem jobba med det de kunde.

– Vi tittar på scenerier och funderar över hur vi ska lägga scenen och liknande, berättar Hans Klinga.

Väderleken är egentligen inget större problem eftersom ett stort tält ska spännas upp över både scen och publik.

Det är Arne I Johansson som skrivit pjäsen. Samma författare som skrev Söderblomspelet i Trönö, som också har Hans Klinga som regissör.

– Historien är självupplevd. Arne kom till den här gården och blev fascinerad av människoödena. Det här är ett kammarspel. Vemodigt men med humor och mycket musik, säger Hans Klinga.

LÄS MER: Suggestivt elegant folkmusik till Hälsingland

Ännu är det några veckor kvar innan repetitionerna drar i gång i Stockholm med skådespelarna Tomas Bolme, Janne "Loffe" Carlsson, Kristina Törnkvist med flera.

Hans Klinga och producenten Gösta Lindberg Sax diskuterar frågor inför uppsättningen. Små detaljer, som att få fram en kaffekvarn, fixas snabbt medan annat kräver lite mer tankemöda.

LÄS OCKSÅ: Intervju med Hans Klinga inför fjolårets Söderblomspel

För Dramatenskådespelaren Hans Klinga, som ju är känd besökare i Hälsingland, passade det bra att komma till Bollnäs en sommar när Söderblomspelet i Trönö inte är i gång. Han har visserligen uppnått pensionsåldern men har inga planer på att sluta med teatern.

– Jag har faktiskt nyligen skrivit på ett nytt treårskontrakt med Dramaten, säger han.

Premiär för Gården – ett livsöde blir det den 1 juli.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Mer läsning