Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En annorlunda vänskap i Mellanfjärden

/
  • På en trapp i Mellanfjärden tar teaterfolket en välbehövlig paus. Här syns Niklas Medin (musiker), Beata Harrysson, Johan Svangren (regissör), Thomas Åhnstrand, Pär Johansson och Kim Sulocki.
  • På en trapp i Mellanfjärden tar teaterfolket en välbehövlig paus. Här syns Niklas Medin (musiker), Beata Harrysson, Johan Svangren (regissör), Thomas Åhnstrand, Pär Johansson och Kim Sulocki.

En fin och rolig historia om vänskap repeteras just nu på teatern i det hälsingska fiskeläget.

Annons

De omaka vännerna Elling och Kjell Bjarne sitter vid köksbordet. Telefonen och dörrklockan ringer men de två särlingarna sitter lugnt kvar. Då stormar Frank in genom dekordörren – Frank som jobbar på socialkontor och försöker hjälpa de två särlingarna att bli självständiga.

– Varför svarar ni inte när det ringer? undrar Thomas Åhnstrand provocerat innan han går ur sin roll för att fråga om det gör någonting att mobiltelefonen han har som rekvisita är avstängd.

Med en vecka kvar till premiären blir det många sådana mikropauser – repliker som glöms bort, prylar som inte ligger där de ska.

– Inför varje uppsättning har jag en tvivelfas där jag undrar hur det ska gå. Det är först nu som jag känner att det börjar släppa, säger Johan Svangren.

Han regisserar sommarteatern för sjätte året i rad och årets pjäs valde han för att det är en fin och välskriven historia. Dessutom knyter tematiken an till Glada Hudikteatern där han själv arbetat.

– Pjäsen handlar om två personer med funktionshinder som ska försöka leva "vanliga" liv. Det är en vänskapshistoria men vi får samtidigt följa deras anpassning.

Skådespelarna Kim Sulocki och Thomas Åhnstrand var båda med förra sommaren. De tycker att det är skönt att vara tillbaka i Mellanfjärden och beskriver livet på en sommarteater " som att vara på jobbet men ha semester samtidigt". Årets pjäs är lugnare och mindre tekniskt krävande är fjolårets.

– Då var det bara att snöra på sig skorna och börja springa. Elling är enklare för publiken att hänga med i och lättare att känna igen sig i, säger Kim Sulocki.

Nu längtar skådespelarna till fredag då pjäsen har premiär.

– Utan skratt från publiken blir allt så torrt. Nu vill jag se hur det här ska landa och få in lite folk i salongen, säger Thomas Åhnstrand.

Mer läsning

Annons