Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygger broar med arabisk teater

/
  • Helen Al Janabi, ursprungligen från Syrien, har startat Arabiska Teatern, en teatergrupp som gör dramatik på arabiska i Sverige.

2009 flydde skådespelaren Helen Al Janabi till Sverige. Nu har hon startat Arabiska Teatern, en teatergrupp som skapar dramatik på arabiska med särskilt fokus på asylsökande barn och unga.

Annons

I Syrien jobbade Helen Al Janabi med både teater, film och tv. Men eftersom hennes pappa är född i Irak klassades hon som statslös. Det gjorde med tiden hennes arbete allt mer omöjligt och 2009 flydde hon till Sverige.

Under de första åren gick det trögt att få jobb.

– Det var jobbigt eftersom jag ville arbeta. Men vi som kommer hit börjar från noll, även vi som är färdigutbildade, säger Helen Al Janabi som är utbildad vid Syriens teaterhögskola.

Förra året gjorde hon svensk scendebut i Karim Rasheds prisbelönta pjäs "I came to see you" på Malmö Stadsteater. Det gjorde att hennes kontaktnät började förgrena sig och hon insåg att det finns en arabisktalande publik som törstar efter teater på sitt modersmål.

Därför startade hon Arabiska Teatern i november. Gruppen som är baserad i Stockholm har fått stöd av Kulturrådet, Stockholms stad och Konstnärsnämnden och omfattar nu fem skådespelare som alla kommer från Syrien.

Hittills har man bland annat ordnat flera workshops för arabisktalande ungdomar och asylsökande i Motala och Arvika. I november är det premiär för deras första uppsättning i Stockholm.

– Vi sätter upp "Den lille prinsen" på arabiska. Det är en favoritbok för mig och den har följt mig genom livet. Vi tror att särskilt ensamkommande barn kan ha ett utbyte av den, säger Helen Al Janabi om föreställningen som kommer att turnera i Sverige på teatrar efter premiären.

Arabiska Teatern riktar sig även till vuxna, men Helen Al Janabi tror att det är viktigt att just barn och unga får uppleva kultur på sitt eget språk.

– Den främsta anledningen är att de ska få ha roligt och slippa oroa sig en stund. Men vi vill också sprida arabisk kultur och teater.

Helen Al Janabi berättar att det även kom svenska barn till deras workshop.

– Vi översatte från arabiska till svenska och de tyckte att det var konstigt att skillnaden mellan barns situation i Syrien och Sverige var så stor. De kände inte till det. Men nu fick de svenska barnen insikt i hur de arabiska barnen har och har haft det. Kultur och teater bygger broar mellan människor. (TT)

Mer läsning

Annons