Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teater: Befriande om skolans bortsortering när Folkteatern spelar för ungdomar

Det är en brutal bild av dagens skola som Folkteatern och Unga Klara målar upp i skolföreställningen "Vad ska du ha mig till?" Kristian Ekenberg såg premiären i Gävle. I maj turnerar Folkteatern till skolorna i Hälsingland.

Konkurrensen i samhället hårdnar och skolans dubbla funktion som lärare och bortsorterare börjar tippa åt det senare hållet. Åtminstone om killen i denna dialog/tvekamp får ge sin syn. Han är smart och skolans skräck, en av de som tidigt ansett sig bli bortsorterad.

De underkända betygen radas upp och han har kallats till läraren för ett allvarligt samtal. Snart är det för sent att ha en framtid. Men samtalet kommer lika mycket att handla om skolsystemet och lärarens situation i det, som eleven tycker att han har genomskådat. En duell tar form om vem som har rätt om vad skolan är och kan vara.

Upprinnelsen till pjäsen av Erik Uddenberg är en föreställning på Unga Klara som urartade och fick avbrytas när publiken blev stökig. Hotet om våld, och lärarens begränsade befogenheter, ligger och pulserar under textens yta.

Även om elevens svartsyn må vara väl drastisk, är det ändå befriande att någon påtalar elefanten i rummet. Jag har sett en repetition av pjäsen, men studsar ändå till av att höra beskrivningen av skolans bortsortering i ett klassrum fullt av elever, direkt påverkade av denna uppdelning i vinnare och förlorare.

De två skådespelarna Björn Johansson och Oldoz Javidi byter roller med varandra, inte bara i en inledande komisk karikatyr av den andra utan även helt mot slutet, när lärare blir elev och vice versa.

Björn Johansson ger sin elev en aggressiv skörhet, medan Oldoz Javidi fyller lärarens schyssthet med en hel del otålighet och frustration. Huvtröja och nerdragen mössa används som riddarrustning. Samtidens kränkthet och identitetspolitik får göra ett gästspel när han blir hetsig av att läraren använder ordet "gangster", som bara gangsters får använda om varandra men inte utomstående.

Alltid när jag ser teater i klassrum, dras blicken mot elevernas ansikten för att se deras reaktion. Men denna gång är suget extra starkt, just för att det ligger så smärtsamt nära deras egen verklighet. Dramapedagogen Elin Callmers efterföljande arbete med ett samtal gör hon så fjäderlätt att man inte förstår hur svårt det är.

Med lite lirk och en fnissig fruktsalladlek öppnar sig de flesta utom ett fåtal musslor och eleverna på Polhemsskolan har många tankar kring vad de sett och om sin egen situation i skolan och konkurrenssamhället.

Den 10 maj spelas skolföreställningen i Ljusdal, fler orter i Hälsingland återstår att planera in.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här