Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Taxi Ljusdal snart ett minne blott: "Det finns ingen lönsamhet längre"

Från och med den 13 juni kan kommuninvånarna inte längre åka taxi kvällar och nätter. Enligt chaufförerna är det svarttaxiverksamheten som gjort att det inte längre är lönsamt att köra taxi i Ljusdal.
Nu satsar chaufförerna på färdtjänst och sjukresor.

I höstas beslutades det att den ekonomiskaföreningen Taxi Ljusdal skulle läggas ner på grund av bristande lönsamhet. Den 13 juni i år träder beslutet i kraft och kommunens invånare har inte längre någon taxiverksamhet att ringa kvällar och helger.

Läs även: Nattaxi även på nöjeskvällar

– Vi är egna företagare allihopa som kör här och nu kommer vi att splittras, säger delägare Jim Sandström.

– Det är det enda alternativet om man vill fortsätta att köra taxi, säger han.

Tre taxiägare har verkat under Taxi Ljusdal; Jim Sandström, Christer Eriksson och Lennart Nordqvist. Tre till fyra extra chaufförer har varit deltidsanställda och en extra taxibil har lånats in under helger och nätter i form av X-taxi där Åke Grönlund arbetar. Under de senaste åren har taxibranschen inte varit speciellt lönsam då privata aktörer har tagit sig in på marknaden och arbetar svart kvällar och nätter.

Läs också: Svår situation för taxiverksamheten

– Det finns ingen lönsamhet längre. Det är svarttaxi som konkurrerar ut oss helt enkelt, säger Jim Sandström.

2014 anmälde Jim Sandström till polisen att han upplevde att antalet svarttaxibilari Ljusdal ökade och hoppades att polisen kunde hjälpa till att få bort den olagliga verksamheten från Ljusdals vägar. Enligt taxichauffören så finns det runt sex till sju bilar som arbetar svart med att köra kommuninvånare nattetid på helger.

– På fredagar har vi gått minus, och på lördagar har det blivit plus minus noll. Vi kan inte köra med förlust, säger han.

Läs mer: "Mest svarttaxi i Bollnäs"

I framtiden kommer Åke Grönlund från X-taxi fortsätta köra kommuninvånarna dagtid. Övriga verksamma chaufförer kommer att rikta in all sin verksamhet på sjukresor, färdtjänst och att köra gods.

– Vi har försökt att få det att fungera, det kan man lugnt säga, men det går bara inte, säger Jim Sandström.

Kommunen har sista december sagt upp arrendet av marken där taxi-byggnaden står och huset måste flyttas.

– Det blir vemodigt, men det finns inget annat att göra, säger Jim Sandström.