Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Taxi-Gun har öppnat camping

I flera år har "Taxi-Gun" Danielsson kämpat för att få öppna en camping hemma på gården i Sjögrå. Det senaste beslutet om bygglov har överklagats, men hon har ändå öppnat i mindre skala och kan vid 78 års ålder titulera sig campingägare.

Regnet har gett vika och Växsjöns vatten ligger alldeles stilla. På den gröna sluttningen intill familjens villa står två tält uppresta.

- Där bor fyra unga killar från Schweiz, säger Gun Danielsson med ett leende.

Hon ser nöjd ut när hon visar den nya vagnen som utrustats med toaletter och duschar. På det gamla Snoddastorpets framsida har de dessutom byggt upp en disk- och kokplats. Där kan campinggästerna sköta sina hushållsbestyr.

- Hittills har vi investerat 300 000 kronor, men nu gör vi inget mer innan ärendet är helt avgjort, säger Gun Danielsson.

I fjorton år har hon och maken drömt om att få öppna campingen, men har hela tiden stött på hinder. När en ansökan om bygglov lämnades in för två år sedan sade både kommunen och länsstyrelsen nej.

Paret gav dock inte upp utan överklagade ända till Miljööverdomstolen. Där kom man fram till att allemansrätten redan var utsläckt, eftersom campingen planerades på Gun Danielssons tomtmark och inte skulle försämra allmänhetens tillgänglighet till stranden. De fick dispens från strandskyddsbestämmelserna och senare bygglov från kommunen i våras.

- Då trodde vi att allting var grönt, att det bara var att dra igång, men se det var det inte, säger Gun och tittar ut över vattnet.

I maj i år, bara en månad efter Miljööverdomstolens beslut, gjordes ännu en överklagan, den här gången av grannar som har ett fritidshus 300 meter från campingen. Men nu tyckte Gun Danielsson att det fick vara nog.

- Vi tog kontakt med länsstyrelsen och fick klart för oss att det var okej att starta i en mindre skala. Blir det ett nej får vi däremot ta bort det vi byggt, det är därför som vi inte gör något mer innan beslutet är fattat.