Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tavlor av tråd och stygn

För första gången ställer Textilkonstnären Malin Lager ut i Norrland. Fast det är inte alldels sant. För 20 år sedan hade hon en utställning i Norrbotten.

– Men det var så länge sedan så att det knappt räknas. Min konst har utvecklats rätt mycket sedan dess, säger hon, medan hon förbereder lördagens vernissage på Hälsinglands museum i Hudiksvall.

Malin Lager syr alla sina tavlor på maskin. Inte en modern datastyrd utan en gammal symaskin från 1984.

– Jag har fem stycken för säkerhets skull. De finns inte att köpa längre, gjorda i stål utan plast. Jag hoppas de håller hela livet för mig.

På håll ser hennes sydda tavlor nästan fotografiska ut, men när man tittar närmare ser man ett virrvarr av tunna sytrådar som bygger upp bilden.

– Jag fäller upp skon på symaskinen och för underlaget fram och tillbaka för hand tills jag har byggt upp bilden som jag vill ha den.

Malin Lager använder många kilometer tråd i en tavla. Hon syr på fri hand efter ett fotografi som hon ritat av på underlaget. En gång i tiden var hon sponsrad av Mölnlycke, men de flyttade till Portugal och blev uppköpta av ett amerikanskt bolag. Nu för tiden köper hon tråden själv.

– Jag bor i Monterey, Kalifornien, halva året och nu har jag hittat en amerikansk tråd som är jättebra.

Trådens tjocklek begränsas av symaskinen och det utesluter grövre trådar. Trådarna kan vara av silke, bomull eller polyester.

Inspirationen har hon i många år hämtat från landskap. Till exempel Bohusläns lavar på stenar.

– Jag var i Italien och inspirerades av vackra gatstenar i första hand i stället för landskapet.

De senaste åren har Malin Lager börjat med personporträtt, något som kräver en annan känsla för sytrådar än hennes tidigare motiv.

Utställningen på Hälsinglands museum pågår mellan den 26 september och 14 november

– Museet har en ambition att ställa ut de bästa textila konstnärerna i Sverige, säger curator Jöran Österman.