Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tätare turer ger fler resenärer

Allt fler Bollnäsbor tar bussen.
Satsningen på 30-minuterstrafik har varit lyckad enligt kommunen.
– Fler avgångar ger folk möjligheten att åka buss, säger Clas Olsson, planeringssekreterare vid Bollnäs kommun.

I mitten av augusti, förra året, utökade X-trafik sina avgångar i Bollnäs tätort med 43 procent. Sedan dess ska det som mest vara 30 minuters väntan på en ny bussavgång. En satsning som hittills har fått Bollnäsborna att oftare välja bussen framför andra färdmedel.

– Det har gått hyggligt. Vi har haft en bra resandeutveckling. Från september till december 2008 ökade resandet med 31 procent, vilket får ses som ett bra resultat, säger Clas Olsson, som handlägger kollektivtrafikfrågor vid Bollnäs kommun.

Att resandet har ökat tror han mångt och mycket beror på att det nu finns större möjligheter att ta sig fram och tillbaka. Innan 30-minuterstrafiken infördes, berättar Clas Olsson, kunde det ta en halv dag att ta sig fram och tillbaka från centrum, något som kunde avskräcka från att åka med kollektivtrafiken.

– Har man färre möjligheter kanske man väljer bort bussen helt. Idén bakom tätare turer är alltså att ge folk möjligheten att åka med buss. Förhoppningsvis kommer det här att ge ett ännu bättre resultat över tid, då fler blir medvetna om det, säger han.