Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tätare samarbete behövs

Pedagoger och föräldrar måste börja samarbeta tajtare än man har gjort för att främja barns hälsa. Med det budskapet kom beteendevetaren och författaren Björn Lindell till Edsbyn på tisdagen och den pågående Folkhälsoveckan. Under dagen mötte han pedagoger och på kvällen föräldrar i Edsbyns missionskyrka.

– Som förälder säger man ofta hur och vad barnen ska göra, men man glömmer att träna barnen praktiskt i det, säger Björn Lindell.

Samma tankar har Björn Lindell om de nya läroplanerna. De skiljer sig egentligen inte från de gamla. Där står hur man ska vara och uppträda mot varandra.

Där står att skolan aktivt ska ta avstånd från mobbning och kränkningar.

– Problemet är bara att det inte står hur man ska göra. Hur ska skola och föräldrar samverka?

När det gäller ett stort problem i skolan mobbing, så har den tekniska utvecklingen lett till en mobbing som är dold för vuxenvärlden. Björn Lindell nämnde också ett nytt inslag, maktlekar som är ett förstadium till mobbing.

– Det går att komma åt de sakerna. Skolan måste börja jobba mer intensivt med föräldrarna och jobba mer förebyggande, än vad som har gjorts.

Mer om Björn Lindells tankar går att läsa i böckerna Var går gränsen?, som handlar om värdegrunder, och Slåss för det goda.

Föreläsningen med Björn Lindell med rubriken Du blir aldrig färdig och det är som det skall var ordnad av Föräldrastödsprojektet i samarbete med skolan. Det kan nämnas att projektet får ekonomiskt stöd från Folkhälsoinstitutet. Det främsta målet är att främja barns hälsa genom att rikta sig till föräldrar.

Man vill öka föräldrakompetensen och ge föräldrarna fler verktyg. Det gör man genom att anordna till exempel olika kurser.

På gång är en ny PREP-kurs, familjeverkstad för pappor och cirklar på nätet som tar upp vad barn gör på nätet.