Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tarzan tar bort tandsten

/
  • Behandling pågår. Ingrid Mangset berättar att ett enkelt sätt att vårda sin katts tänder är att ta lite tandkräm på en gasbinda och gnugga dem. Helst varje dag, men några gånger i veckan räcker också bra.
  • Tarzan har fått sin lugnande spruta och vilar under en värmande filt. I bakgrunden förbereder veterinär Ingrid Mangset redskapen.

Människor måste vårda våra tänder om vi ska få behålla dem hela och fina. Detsamma gäller våra husdjur. Freud och Tarzan bestämde sig för att gå till tandläkaren, så vi följde med.

Annons

Katterna Freud och Tarzan kommer till tandläkaren punkligt på avtalad tid på tisdagsmorgonen. Ärendet är enkelt, de ska få sin tandsten borttagen.

Att vårda sina husdjurs tänder visar sig ha blivit en växande trend de senaste åren. Veterinär Ingrid Mangset, som nu agerar tandhygienist, tror att djurägare har blivit varse om att husdjurens tänder har samma behov som människans egna.

- Vi har märkt av en ökning. I genomsnitt har vi ungefär fyra bokningar i veckan men det varierar.

Ingrid Mangset tror att djurägare tidigare utgått ifrån att så länge djuren agerar normalt, är det inget fel på dem.

- De kan ha ont, även om de äter. Skräckexempel jag har sett är djur vars tandsten är enda anledning att tänderna sitter fast

Tarzan är först ut på tandläkarbordet. Efter en allmän undersökning blir han sederad, får en lugnande spruta vill säga, och är snart kraftigt bedövad. Precis som vid vilket tandläkarbesök som helst skrapar, polerar och spolar Ingrid Mangset Tarzans tänder. De har snart ändrat nyans, från lätt ljusbruna till gnistrande vita.

Mer läsning

Annons