Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tar över som arrendator vid Träslottet

Efter många turer är det klart med en ny huvudarrendator för Träslottet i Arbrå. Modig Kultur & Design AB heter det bolag som nu tillträder omedelbart.

- Säsongen kommer att delas in i temaveckor som fylls med olika utställningar, barnverksamhet, kurser och föreläsningar, säger Helena Modig, som ska svara för driften operativt.

Helena Modig äger det nybildade bolaget tillsammans med sin man Lars. De bor i Forneby i Arbrå och har en stark förankring i bygden eftersom de är uppväxta i Arbrå och Vallsta. Men Lars är med mer som "sleeping partner" i bolaget. Han ska inte jobba vid Träslottet.

För att kunna driva rörelsen har Helena begärt tjänstledigt från arbetet som hemslöjdslärare vid Kulturhuset i Bollnäs, där hon arbetar med skapande verksamhet vid fritidsgården.

Träslottet öppnas "på riktigt" den 25 maj. Men redan på Kristi Himmelfärdsdag den 9 maj görs en rivstart. I samarbete med Koldemo Lantbruk på andra sidan riksväg 83 arrangeras då en vårmarknad.

- Det sker i samband med att lantbruket har sitt traditionella kosläpp. Förra året kom 700 personer enbart till kosläppet, så det här är något vi tror på, säger Helena Modig.

Men det är många förberedelser som ska hinnas med före säsongsstarten – en säsong där också andra nyheter är på gång i de anrika byggnaderna.

I Lisas hus på gårdstunet ska kommunens nya besökscenter för hälsingegårdarna som världsarv inrymmas tillsammans med turistbyrån. Härifrån ska turister och andra guidas vidare till Gästgivars och de övriga sex hälsingegårdar som valts ut som representanter för Hälsinglands bebyggelsemässiga kulturarv.

- Besökscentret ger förhoppningsvis även draghjälp till vårt bolag, säger Helena Modig.

Hon räknar med att kafé- och lunchverksamhet ska bli den ekonomiska stommen i rörelsen tillsammans med en butik som ska sälja bland annat hantverksprodukter och lokalproducerad mat. Öppet blir det nu varje dag under säsongen.

Men Helena Modig vill också knyta an till Träslottets historia och Willy Maria Lundbergs skapelse från 1960-talet. Därför har hon också sammanträffat med Irja Persson, dotter till Willy Maria. Irja drev tillsammans med sin man Håge Persson Träslottet från 1982.

- Vi pratade i tre och en halv timme och tittade på gamla videofilmer från Träslottets trädgård.

För årets sommar planeras det för trädgårdsyoga med frukost, matvandringar i "Smaka på Hälsingland", konserter och afternoon tea. Och clownen Manne kommer liksom förr att göra sitt traditionella besök.

- En ambition är att kunna samarbeta med lokala företag och visa vilka resurser och kompetenser det finns i bygden. Det är inte alltid vi uppmärksammar det, säger Helena Modig, som också vill ha ett nära samarbete med det lokala trädgårdsprojekt som kommunens arbetsmarknadsenhet tänker driva vid Träslottet.

Hon har själv en utbildning till artenom (en examenstitel inom kultursektorn) vid Åbo yrkeshögskola och är även utbildad vid Carl Malmstens Capellagården. Förra året var hon projektledare för Skapande skola i Bollnäs.

I det senare projektet fick 2 100 elever i grundskolan varsin heldag med Hälsinglands kulturarv i fokus.

Var det hölls? Jo, på Träslottet.

- Helena känner väl till den här miljön och är en stark, kreativ kraft. Vi är övertygade om det här blir bra, säger Stefan Permickels, ordförande i Träslottets ägarstiftelse.