Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tappra elever gav naturlektion till besökare i regnigt Hamra

Grått och mulet, men lärorikt och roligt. Ungefär så kan man sammanfatta tisdagens aktiviteter i Hamra nationalpark, där elever från Los var naturguider för en dag.

Regnet smattrar hårt mot bilens framruta på vägen mot Hamra nationalpark. De små skogsvägarna sista biten mot parken är mjuka och leriga, så till den grad att en av bussarna åkt ner i diket. Inga optimala förutsättningar för en njutbar dag i den vilda naturen med andra ord. Men väl på plats i nationalparkens vandringsleder är känslan en annan.

Loseleverna Alexander Fredriksson och Pontus Storm är de första guiderna som en skolklass från Gävle stöter på längs en av naturslingorna. De visar bland annat bilder på djur som finns i området. En uppstoppad tjäder visas också för besökarna.

Läs också: Friluftsfrämjandet i Hudiksvall besökte Hamra Nationalpark

– Nästan allt vi berättat om är nya saker som vi lärt oss inför den här dagen, säger Pontus.

– Det har varit en bra dag, men regnigt, fortsätter Alexander.

Anledningen till att eleverna fanns ute i skogen, vädret till trots, var att det under tisdagen var Nationalparkernas dag, som firas i hela Europa.

Vandringen fortsatte för besökarna med stopp vid en rad intressanta stationer. Större delen av slingan är spångad led för att kunna ta sig över träskmarkerna. Ungefär halvvägs genom turen fanns ännu en grupp Loselever för att berätta om brandskog och naturvårdsbränningar.

Läs även: Fågelsjö har 15 invånare, ett världsarv och 10 000 besökare om året

– När ni går vidare kommer ni se väldigt mycket skog som har brunnit, säger guiden Teodor Persson till lyssnarna.

Under dagen har han tagit emot flera grupper. Samtliga elever i årskurs tre inom Ljusdals kommun var nämligen på besök i parken.

Han tycker att arbetet med att få vara guide i nationalparken är väldigt lärorikt.

Läs också: Unik miljö för framtida generationer

– Vi går i nian så vi har gjort det här tidigare. Men man lär sig mer och mer för varje år. Det har varit en jättebra dag med mycket folk, säger Teodor Persson.

Det är elever i årskurs 5 till 9 från Los skola som har utbildat sig till naturguider. Efter att parken varit fylld av tredjeklassare under större delen av dagen tog Loseleverna emot allmänheten och klasser från andra kommuner på eftermiddagen.

Rie Stagaard som jobbar på länsstyrelsen och är förvaltare för Hamra nationalpark berättar om projektet.

– De som guidats i dag har lärt sig om allemansrätten och vilka speciella regler som gäller i nationalparken. Sen har de också lärt sig mer generellt om älgar, hur rovdjursbajs ser ut, lite om växter och allt möjligt.

Som förvaltare för nationalparken ser hon med stor glädje på dagar som dessa.

– För oss är det här ett viktigt sätt att nå ut till ungdomar och barn. Samarbetet med Los skola är guld värt, säger hon.

Varför är det viktigt för er att nå ut till unga?

– Tyvärr har det varit en trend att färre och färre ungdomar kommer ut i skog och natur, och då får man inget förhållande till naturen och blir också mindre intresserad av vad som händer i den. Vi vill lyfta fram hur viktigt vi tycker att det är att det finns kvar orörd natur som den här.