Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tappert stakande i blötsnö

Dimman och regnet trotsades när andra upplagan av Trogstaloppet på skidor arrangerades under lördagen.

Annons

Det som på förhand såg oklart ut om det ens skulle bli av, blev till slut en trevlig tillställning för de 114 åkare som kom till start i Trogstaloppet. Kraftig dimma och regn dagen innan loppet gjorde att arrangören fick jobba in i det sista med att få till skidspåren.

– Otroligt att vi fick ihop spår ändå. Många har lagt ner ett hästjobb och sent kvällen innan stod vi i regn och skottade snö, säger tävlingsansvarige Leif Bylars.

Åkarna kom dock till start precis som planerat. Först ut var en grupp knattar som åkte en slinga på en kilometer.

Först över mållinjen där var femårige Jonah Johansson som åkte Trogstaloppet för första gången.

Efter knatteloppet var det gemensam start för de övriga tre distanserna, sju kilometer, 15 kilometer och 30 kilometer.

Redan tidigt i sju-kilometersloppet tog Hanna Kjellin från Forsa kommandot. Hon var först av alla över mållinjen med tiden 33:24.

– Det var ganska tungt, jag hade inte så bra glid, säger Hanna som till vardags orienterar i Forsa OK.

Tvåa i mål kom Leneli Grönoset, Näsviken, och på tredjeplats Troja Schönborg, HIF.

Först i mål på herrsidan var Markus Åkesson, Sörviksta, med tiden 39:55. Han vann före Tomas Hagelberg, Ski Bike and Run, på andraplatsen och Elias Åkesson, Sörviksta, på tredjeplatsen.

15-kilometersloppet började med ett tidigt ryck av Hudiksvalls Jonas Åsander Grahn. Men den tunga och blöta snön gjorde att det blev svåråkt och flera åkare som körde 30-kilometersloppet kom i kapp.

– Jag fick en lucka i början, men spåren var så mjuka så det blev riktigt tungt. Sedan åkte jag ihop med några som körde 30-kilometersloppet, säger Jonas Åsander Grahn som ändå slutade som överlägsen segrare i sin distans. Tvåa blev Marcus Brink, Delsbo, och trea Stefan Jonsson, Axa SC.

På damsidan var det Delsbos Lovisa Sundin som var snabbast över 15 kilometer. Segertiden skrevs till 59:22. Andraplatsen kneps av Lisa Skoglund, Hudiksvall, och trea kom Ellen Forsgren, Forsa OK.

För Lovisa Sundins del väntar deltävling i Team sportia cup kommande helg i Borås. Därför var Trogstaloppet en perfekt genomkörare som förberedelse.

– Det var dåligt stavfäste så jag fick köra mer diagonal än jag tänkt, det blev lite svårt med tekniken. Men jag ser det som träning inför nästa helg, det blev ett bra intervallpass, säger Lovisa Sundin.

De åkare som gett sig på tremilen fick se dimman spricka upp något. Först i mål blev Fredrik Lybeck, Näsviken, före Pelle Olsson från Njutånger och Kjell Häggqvist, Näsviken.

På damsidan deltog bara fem åkare i tremilsloppet och där stod Eva Hjort Wirtén som segrare, en halvtimme före tvåan Lena Alberth.

Detta var den andra upplagan av Trogstaloppet på skidor, som alltså hade premiär förra vintern. Något färre deltagare deltog i år, och det finns rimliga förklaringar till det.

– Det beror nog mycket på vädret. Många trodde nog inte ens att det skulle bli av, säger Leif Bylars.