Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Tant Inga" fyller 100 år: "Sjung och var glada så länge det varar"

Jag har funderat mycket kring min kommande 100-årsdag och hur jag skall kunna sända en tacksamhetens tanke till alla jag mött under mitt långa liv. Det är bäst att passa på.

Tack för att jag får vara med er allihop. Oj va roligt vi har det ihop. Sjung och var glada så länge det varar.

Inga Tobiasson

Den 11 juli 1920 i Arbrå, Vallsta, Hälsingland, föddes en liten stinta av sin mor Ingrid Olsson.

Första världskriget hade just tagit slut. I Europa rådde förhoppning trots svåra umbäranden och enorm förstörelse i resterna av kriget. Det var fattigdom och förödelse över hela Europa.

Men i Hälsingland var livet lättare, Sverige hade stått utanför kriget och här rådde relativt välstånd.

Ingas mor Ingrid var nummer nio i en syskonskara av 13 barn och kom från gästgivarsläkten och gården Ersk-Ols i Vallsta. Ersk-Ols finns ännu i släktens ägo. Mamma Ingrid var en pionjär inom hemslöjdsrörelsen och var med och startade Arbrå Hemslöjdsförening som fortfarande är aktiv och firade 100-årsjubileum 2008.

Ingrid blev en företagare, hon sålde vävalster i sin butik i Vallsta. Efter flytten till Stockholm fortsatte hon att sälja vävnader. Ingas hjärta har alltid klappat extra för Vallsta och Hälsingland. Pappan, Johannes Laurentius Olson var en entreprenör och var med att starta bland annat MHF, Motormännens Helnykterhetsförbund, där han var dess förste förbundsordförande, och försäkringsföretaget Ansvar.

Samtidigt som Ålstensgatan byggdes och Ålstensskolans första murstenar lades, flyttade familjen till Storskogsvägen i Bromma. Där växte Inga och brodern Stig upp till tonåringar. Inga och Stig gick i Ålstensskolan och lärarna klagade på att Inga alltid sjöng och visslade.

Vid 15 års ålder blev hon ledare för barnteatergrupper hos en rysk emigrant, doktor Shishkin, "Kottarna", en teaterskola för vuxna och barn på Mossdungsgränd, i Ålsten Bromma. Hon övertog sedermera teaterskolan och utvecklade den till den största teaterskolan i Sverige, "Lekteatern", med som mest cirka 600 elever.

Inga blev något av en kändis och engagerades flitigt i olika kultursammanhang. Hon gifte sig under det brinnande kriget (andra världskriget) med greve Eugen Sarrazin. Tillsammans drev de teaterskolan vidare i ett tidigt stadium på Krukmakargatan i Stockholm, och fick en son Bo. Eugene och Inga skilde sig och hon träffade entreprenören och underhållaren Sven Tobiasson.

Tillsammans sjöng, spelade och underhöll de och blev med tiden gifta, skaffade fyra barn, Lasse, Ingrid, Kerstin och jag, Anders, och tillsammans med Bo blev vi fem.

Samtidigt som barnen blev fler, blev engagemanget i Lekteatern allt större och till slut fanns teatern på Villagatan på Östermalm, på Snickarbacken i city, på Lidingö och Telefonplan i Midsommarkransen. Många skådespelare har tagit sina första steg i Lekteatern hos ”Tant Inga”, till exempel Lasse Lönndahl, Margreth Weivers, Eva Gröndahl och Victoria Kahn.

Inga drev Lekteatern fram till sin 90- årsdag.

Med Sveriges Radio hade Inga många engagemang och när tv kom till Sverige anlitades hon att skapa det första barnprogrammet, Innan vi lägger oss. Det handlade om en familj där barnen skulle gå och lägga sig och då kom John Blund (Bosse) och berättade en saga där barnen var skådespelare. Detta och andra tv-program drev Inga från testsändningarnas tid fram till 1960-talet. Flitiga gäster i programmet var även Mystifikus och Nyfikelina.

Vid sidan av verksamheten har Inga regisserat och medverkat i teaterskådespel, författat barnböcker, skrivit åtskilliga vackra visor, spelat in skivor med sagor, sång och musik och mycket mycket mer.

Många somrar spenderad hon på turné i folkparkerna, men även på lantstället vid Malnbadet i Hudiksvall.

Inga lever ett äventyrligt liv och känner personer över hela världen som hon kommit i kontakt med genom sitt banbrytande engagemang för barnteater och genom sitt kulturarbete.

Liksom hennes far (som smugglade judiska flyktingar ut från Nazityskland) sysslade även hon med smuggling. Hennes kontakter med ryssar resulterade i smuggling av biblar till Ryssland och smuggling av balalajkor från Ryssland – och ryktet går att även människor hjälptes över gränsen.

Inga lever sitt liv med ständiga återkopplingar till Hälsingland och uppväxten i Vallsta. Hon har varit en förkämpe för Hälsingland i hela sitt liv. Hon var även världsmästare i hambo 1965, då hon tillsammans med sin kusin Erik Westberg från gården Ersk-Ols i Vallsta, där Ingas mor Ingrid Olsson var född, vann den första Hälsingehambon.

Ni som känner Inga, får gärna sända en ljudfil, ett brev eller ett mail till Tant Inga tantingafyller100@gmail.com Någon fest blir det inte i år på grund av corona. Kanske när hon fyller 110. Men det ni skriver, sjunger eller talar in på en ljudfil kommer att uppskattas och fylla henne med glädjande minnen under tråkig isolering.

Inga Tobiasson genom Anders Tobiasson

Här kan ni lyssna på en nyligen gjord intervju med Inga:

https://sverigesradio.se/avsnitt/1473814?fbclid=IwAR0KwUz74SJAs8P-09VBhaqZk07amBHodoZn1rxa1N1og3XdKNniwappsBA