Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tankar om rehabilitering i primärvård

Svar till Bengt Pantzare (19/9).

Vi vill först och främst säga att vi hyser största respekt för sjukgymnaster i länet med privat etablering. Vi känner många av er personligen och vet att ni är mycket kompetenta och engagerade. Det vi vänder oss emot är att det ersättningssystem som Landstinget Gävleborg valt att använda inte fungerar i praktiken. Problemet gäller inte vilken sjukgymnast en patient väljer att gå till, utan att hälsocentralen har kostnadsansvar för de behandlingar som utförs hos sjukgymnast med privat etablering.

En hälsocentral ska ansvara för att patienter erhåller bedömning, behandling och förebyggande åtgärder för alla förekommande diagnoser/tillstånd. Primärvården i stort – vare sig den drivs av landstinget eller av privat vårdgivare – arbetar för att bygga upp fungerande vårdkedjor för att befolkningen ska få optimal rehabilitering.

Mitt Hjärtas ledning har valt att satsa på egen rehabpersonal. I våra team finns arbetsterapeuter, sjukgymnaster, rehabassistent, kurator och/eller psykolog, kostvetare (gäller Bollnäs) och rehabkoordinator. Vi arbetar nära läkare, distriktsköterskor och undersköterskor för att få ett bra omhändertagande av patienten. Vi ska alltså arbeta med alla diagnoser/tillstånd som förekommer i primärvården. Hembesök till patienter som inte kan komma till mottagningen ligger givetvis också i primärvårdens uppdrag. Vi har också ansvaret för tekniska och ortopedtekniska hjälpmedel. Listan kan göras lång på uppdrag som ligger på primärvårdens rehabenheter och som i dagsläget inte utförs av sjukgymnaster med privat etablering.

Mitt Hjärta har byggt upp väl fungerande rehabkedjor med bred kompetens för att kunna tillgodose befolkningens behov av rehabilitering. Patientsäkerheten är hög eftersom vi arbetar i samma journalsystem som våra specialistläkare, distriktssköterskor och undersköterskor. Vi finns fysiskt nära varandra vilket gör att man snabbt kan kontakta den person man behöver diskutera ett ärende med. Vi har många uppdrag som privata sjukgymnaster inte har. Om ersättningssystemet gör att primärvården inte har råd att ha sina sjukgymnaster kvar så drabbas de gamla och multisjuka patienterna hårt, eftersom möjligheten att tillgodose deras behov av rehabilitering minskar dramatiskt.

Både sjukgymnaster med egen etablering och inom primärvården behövs. Vi är därför oroliga att nuvarande ersättningssystem kommer att leda till att många sjukgymnaster inom primärvården, både landstings- som privatanställda kommer att behövas sägas upp.

Anki Göras Stenberg, Peter Vallin och Bosse Stenberg

enhetscheferna för Mitt Hjärta Rehab och Friskus i Hälsingland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel