Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk till före hundköpet

Varje år vid den här tiden står det om alla dessa stackars sommarkatter som blir lämnade åt sitt öde. Har någon tänkt på att det många gånger även finns sommarhundar?

Varje år vid den här tiden står det om alla dessa stackars sommarkatter som blir lämnade åt sitt öde.

Har någon tänkt på att det många gånger även finns sommarhundar? Okej de lämnas kanske inte som katterna men tittar man på Blocket så finns hundarna där med den ena dåliga ursäkten efter den andra om varför man inte kan ha kvar hunden.

Oftast går man från datorn med gråten i halsen efter en stunds tittande. Hur tänker dessa människor undrar jag. Att skaffa djur är för mig som att skaffa barn, man planerar för sin nya familjemedlem och har med i tanken att detta djur kommer att vara med en minst tio år framåt.

Visst kan saker och ting inträffa så att man måste placera om sin vän men då har man också tänkt igenom den biten noga och är mån om att ens familjemedlem får ett lika bra hem dit den kommer.

För att provocera lite grann så placerar man väl inte om sitt barn då de kommer i någon trotsålder heller, eller när man kommer på att tiden inte räcker till för det man vill göra just då. Nej, man tar förhoppningsvis sitt ansvar gällande barnet, lika borde människor tänka som skaffar sig ett djur. Dessa individer har faktiskt känslor och fungerande tankeverksamhet, precis som vi, kanske något att tänka på.

Om du är sugen på att skaffa hund, tänk igenom din ide flera gånger om och var ärlig mot dig själv om hur mycket tid och energi du har att spendera med din hund, titta sedan på alla raser som finns och välj en som passar aktivitetsmässigt, inte utseendemässigt.

Att till exempel välja en border collie som sällskapshund är oftast en elak idé både mot hund och människa, dessa hundar är starka arbetsmaskiner som också trivs med de, precis som massor med andra arbetande hundar så som schäfer, rottweiler, jakthundar av olika slag.

Man skaffar inte en hund för att den ska se macho ut vid ens sida, man skaffar hund för att ha en vän att ha kul med och en arbetskompis att lära sig nått nytt tillsammans med. Kanske borde hundkörkort införas med obligatorisk hundkunskapskurs.

Lena Björklund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel