Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk på vad du äter

En artikel i Svenska Dagbladet 4 mars handlar om 20 års forskning när det gäller ett högt proteinintag från kött och animaliska mejeriprodukter.

Undersökningen är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Cell Metabolism och är administrerad av en kostundersökning, NHANES, av det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC.

Resultatet i undersökningen visar att om man i medelåldern har ett högt proteinintag av kött och animaliska mejeriprodukter fyrfaldigas risken att dö i förtid inom 18 år. Alla åldersgrupper ökade risken att få typ 2 diabetes. När gruppen som deltog i undersökningen övergick till att äta växtbaserat protein eller fisk tunnades risken ut och till och med upphörde. Valter Longo professor vid University of Southern California säger: "Det är skrämmande hur många människor som dör i förtid på grund av ett högt intag av animaliskt protein".

Forskare på Harvard anser att proteinintaget är viktigare än det totala kaloriintaget när det gäller cancer och för tidigt åldrande. Dock menar forskarna att resultatet inte gäller i lika hög grad efter 65 års ålder eftersom upptaget av protein är reducerat och därför är behovet av protein större.

Personligen är det 34 år sedan jag slutade att äta kött och det ångrar jag inte. Tvärtom mår jag mycket bättre när jag äter växtprotein i form av linser eller sojabönor. Någon gång äter jag fisk. Eftersom jag tidigare utövade idrott på elitnivå när jag slutade att äta kött så vet jag att det går alldeles utmärkt att utesluta kött i dieten och ändå ha kraft och energi att utföra fysisk elitträning.

Det kändes speciellt bra att inte äta kött när galna kosjukan härjade. Tv-bilder visar hur djuren blir misshandlade i djurtransporterna. Jag tror att om djuren misshandlas kommer detta att lagras och stanna kvar i deras kött som ett cellminne och energimönster och som sedan kommer in i människan när vi äter köttet. Vi väljer självklart alla vår föda. Det finns dock alternativ till kött och pärer när det gäller mat.

BGJ

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel