Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk på kvaliten i skolorna

Jag har i år besvarat fem stycken incito-enkäter om kvaliteten på mina barns förskola och skola. Efter att ha gjort detta vill man gärna tro att kommunen tar kvaliteten i skolan på allra största allvar.

Jag har i år besvarat fem stycken incito-enkäter om kvaliteten på mina barns förskola och skola. En per barn samt en från musikskolan. Efter att ha gjort detta vill man gärna tro att kommunen tar kvaliteten i skolan på allra största allvar. Gör man detta är höjningen av nyckeltal som diskuterats en omöjlighet. Forskning visar att det finns ett starkt samband mellan klasstorlek och kvalitet, i alla skolår upp till åk 8, men främst i de lägre årskurserna och för elever med minoritets- och låginkomstbakgrund (Gustafsson, Myrberg: Ekonomiska resursers betydelse för pedagogiska resultat). I en rapport av forskaren Kjell Granström (Stora och små undervisningsgrupper: forskning om klasstorlekens betydelse) visas hur lärarens kompetens är den allra viktigaste faktorn för skolframgång, men även att undervisningsgruppens storlek är av avgörande betydelse för lärarens välbefinnande och upplevelse av att klara ett bra arbete. Man hävdar här att ökad klasstorlek leder till stress, uppgivenhet och utbrändhet hos läraren och att större klasser därför är ett hot även mot eleverna och deras möjligheter att få en bra undervisning.

Kort sagt: för att förstå att höjda nyckeltal och färre lärare i skolan är en väldigt dålig idé, krävs bara lite kunskap om relevant forskning samt en gnutta sunt förnuft.

Vi får inte låta det gå så långt att våra barn i sin skolvardag ska betala den finansiella kris som vi är mitt uppe i. Vi kan inte plantera petunior i Gamla stan och samtidigt avskeda lärare! Kärnverksamheterna måste prioriteras. Var finns helhetssynen på kommunens ekonomi? Och räcker inte pengarna för barnens behov så måste kommunalskatten höjas.

Catarina Boäng, förälder och sekreterare i Stenhamreskolans föräldraråd f–6.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel