Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk om – och satsa positivt, Löthstam

Som före detta badmästare blir jag förvånad och samtidigt rädd när politiker slänger sig med siffror för att vi andra ska bli fundersamma och acceptera deras utspel.

Håll dig till sanningen Mikael Löthstam.

Som före detta badmästare blir jag förvånad och samtidigt rädd när politiker slänger sig med siffror för att vi andra ska bli fundersamma och acceptera deras utspel.

Vad består de 20 miljoner som måste investeras för att driva badet vidare? Summan är en redovisning tekniska redogjorde vid kommunstyrelsemöte 4/12 2008 att driva badet 15–20 år till. Målet är att ett nytt bad kommer 2010–2012! Ska vi vänta 20 år, Mikael Löthstam, då förstår jag? I budgetar och protokoll ska fritiden minska kostnaderna med 3 procent av årsbudget på 29,4 miljoner. Summan fördelas på bidrag, bad, hallar, planer, skidspår med mera. Enbart ishallen får 6–7 miljoner till driften varje år. Badens driftskostnader är mellan 6 och 7 miljoner. En minskning med 3 procent gör cirka 70 000 kronor per bad. Det kommer detta ätas upp av fördyrade resekostnader för skolorna. I Hudiksvalls centrum finns cirka 800–1 000 elever och med Iggesund blir det cirka 1 500 elever som ska få simundervisning. Från kommunfullmäktiges halvårsprognos säger social- och fritidschefen Ulrika Wenn att fritiden inklusive baden inte har avvikelse mot budget. Varför måste det då sparas?

Ingenstans i nämndens protokoll varnas det för att badet i Hudik är så dåligt, det borde tagits upp mycket tidigare. Jag slutade på Hudiksvallsbadet 2008 på grund av sjukdom och vet att ventilationen är dålig. Att byta ut befintligt ventilationsaggregat går enligt ventilationsföretag på 1–1,5 miljoner kronor. Kostnaden blir 300 000–350 000 kronor per år och man kan ta med anläggningen till det nya badet om 2–4 år.

Övriga utrymmen renoverades 199–97 och håller flera år till. Fortsätt med verksamheten i badet, aktivera badet, ha fler spakvällar, extrembastu med mera. Bästa sättet att minska kostnaderna, är att öka inkomsterna, positiv verksamhet, gör fler nöjda!

I social-fritids mål står det: "Att kunderna ska vara nöjda med utbudet och öppettider. Hur uppnås detta mål, om man stänger? Har det gjorts någon analys om vad som händer, har föreningarna varit delaktiga eller blivit informerade, ska de vara de sista som får reda på något som händer?

Dålig framförhållning?

Vad händer om badet stänger? Hudiksvalls SS ungdomar 9–17-åringar tränar rationellt 4–5 gånger per vecka.

Hjärt och lungsjuk, vattengympa varje vecka, några både gymnastiserar och vattengympar.

Friluftsfrämjandet kajak träning.

Handikappföreningen med deltagare från Glada Hudik-teatern med bad och träning 2 gånger i vecka, för rehabilitering och för att träna sina muskler, umgås på ett trevligt sätt.

Gymnastikföreningens 40 gubbar tränar två gånger i vecka med bastu och bad. Vad gör ni av deras vattengympa grupper?

Badets vattengympa med 20–30 damer och herrar varje tisdag.

Sportdykarklubbens vattenträning.

Alla dessa grupper får de plats i Iggesund och hur kommer de dit?

Lars-Börje Hellberg

före detta badmästare Hudikbadet. Tänk om och satsa positivt (var det bättre förr?).

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel