Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk ett extra varv innan du handlar

Tack, Petra Hagelin för en bra insändare (10/9)! Du närmar dig en mycket glädjande sanning när du skriver att "konsumentmakten är stor".

I en tid där en skyhög arbetslöshet har permanentats, våra åkrar gror igen, djuren på ängarna och i stiorna blir allt mera sällsynta, är det lätt att känna sig maktlös, men sanningen är att vi konsumenter har all makt att vända på steken.

Säga vad man vill om kapitalismen, men den är oerhört enkel att styra. Lagen om tillgång och efterfrågan fungerar ju så att det vi efterfrågar kommer att erbjudas, och det vi inte efterfrågar försvinner snabbt från marknaden.

Att bara handla efter prislappen är vara oerhört korkad och kortsynt, och spela de stora internationella roffarna i händerna. Men om vi i de breda konsumentleden hjälps åt att, så långt det är möjligt, enbart köpa sådant som är tillverkat lokalt, regionalt eller åtminstone nationellt, kommer vi snart att åter ha ett blomstrande land med levande landsbygd, och industrier, och en arbetsmarknad som skriker efter mer folk.

Till en början kommer det att svida i plånboken, men betänk att i längden är vi och miljön på jorden de stora förlorarna på den så omhuldade "globaliserade" marknaden. Varenda gång du står och håller en otroligt billig vara i handen, tänk ett varv till: varför är den så billig?

Med största sannolikhet har den massproducerats utan hänsyn till miljö eller djurskydd och så vidare, av människor som knappt tjänar ihop ens till mat och tak över huvudet, och sedan fraktats runt halva jordklotet i dieselslukande katastrofer till fartyg, stora som hela bostadskvarter, där man glatt rensar spilloljetankarna ute på internationellt vatten.

Jörgen Myhrman (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel