Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tallåsen tas i örat efter tillsyn

Tallåsens skola får mångordig kritik efter tillsyn från Skolinspektionen. Men förbättringsarbetet har redan börjat. Senast i höst ska de många felen vara åtgärdade.

Annons

I april gjorde Skolinspektionen en planerad tillsyn på Tallåsens skola och felen de hittade var många.

– Det är saker som skolan behöver arbeta med, säger Elisabeth Ritchey som är inspektör på Skolinspektionen

Hon talar om en flera punkter som fyller det dokument på tolv sidor som skolan fått i bakläxa. Där går det bland annat att läsa att:

• Lärare saknar legitimation i ämnen de undervisar i.

• Skolan måste förebygga och dokumentera kränkningar vilket de underlåter att göra i dag.

• Betygsättningen måste utgå ifrån regelverket. I dag ger lärarna konsekvent låga betyg, vilket leder till att elever på Tallåsen i de flesta fall har lägre betyg än riksgenomsnittet. Det tyder på att lärarna inte förstår hur kunskapsbedömningen ska gå till.

Allvarliga punkter i sig säger skolinspektören Elisabeth Ritchey, men hon är ändå positiv. Tallåsens skola var redan innan tillsynen medvetna om bristerna och har påbörjat ett förbättringsarbete.

– Även om punkterna är allvarliga i sig har man påbörjat förbättringsarbetet innan vi började tillsynen. Skolan är medveten om svårigheterna.

– Tallåsens skola har flera punkter att jobba med men skolan har redan kommit igång. Det är det som gör att det är positivt, säger Elisabeth Ritchey.

Men positivt räcker inte. Elisabeth Ritchey och Skolinspektionen vill se resultat och senast den 9 september ska huvudmannen, i det här fallet kommunen visat upp vilka åtgärder man vidtagit. Om Skolinspektionen inte är nöjda då, väntar vidare åtgärder.

– Vi släpper inte skolor förrän vi sett att ge tillfredställande svar, säger Elisabeth Ritchey.

Och skolans storlek är ingen förmildrande omständighet menar inspektören.

– Det kan vara svårare för små skolor, det stämmer. Men skollagen gäller för alla skolor och även de små måste följa skollagen. Det är kommunen som ansvarar för detta och då måste de stötta och hitta lösningar. Vi gör inga undantag.

Ljusdals-Posten har sökt Tallåsens tillförordnade rektor Helena Brunner för en kommentar.