Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Talanger på väg utför

De är målmedvetna, träningsvilliga och talangfulla.

Bollnäs Alpinas båda 15-åringar Ida Andersson och Pontus Wickbers har vad som krävs för att nå långt – gärna med start redan nu.

Annons

På torsdagen åkte båda till Lindvallen i Sälen för att under tre dagar mäta sig med Sveriges bästa 15-åringar. Målet: att få åka utomlands och tävla med Europacuplaget.

Men det är ett tufft nålsöga som ska passeras för att det ska bli verklighet.

– Målet för mig var att bara ta mig vidare hit. Men jag vet att får jag till min åkning så kan jag vara med. Men mycket handlar om att visa upp sig för exempelvis skidgymnasietränare, säger Ida.

Lägret de åker på är ett så kallat skolningsläger, det tredje och sista. 23 tjejer och 27 killar gör upp om totalt 12 platser i Europacuplaget. För att bli topp sex i sin klass krävs bra tider i slalom, storslalom och Super-G.

– Jag är rätt självsäker av mig, jag åker upp och gör vad jag kan så får man se hur det blir, säger Pontus.

Ida har sedan hon började åka slalom vid åtta års ålder alltid haft en klar målsättning – "att bli bäst". Pontus har inte haft glöden lika hårt brinnande alla dagar, men är nu inne på spåret som två av hans äldre bröder, Håkan och Linus, tagit.

– Det har varit lite upp och ner för mig. I bland har det varit skittråkigt, och i bland jätteroligt. men nu så har jag sökt skidgymnasium och satsar på det här, säger Pontus.

Vem är snabbast i familjen då?

– Vi har ju aldrig kört mot varandra eftersom det är rätt stor åldersskillnad. Men pappa blir nog sist om vi skulle köra. Linus vinner.

De båda ska nu tävla mot Sverigeeliten från fredag till söndag. Att vara två av totalt 50 åkare kanske inte låter så märkvärdigt. Men faktum är att deras åldersgrupp, födda 1998, är en av de bästa som landet sett på flera år.

– Det är jättetufft motstånd och det är många riktigt bra åkare som inte ens är med till det här tredje lägret, säger Ida.