Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tålamodet med inkomstskillnader börjar ta slut

När jobbskatteavdraget infördes efter alliansens valseger år 2006, så kunde jag som pensionär med någorlunda jämnmod acceptera att vi pensionärer inte fick del av skattesänkningen då.

Alliansens jobblinje var precis den politik, som vårt land behövde enligt min uppfattning. Det samlade utanförskapet uppgick till 550 000 personer och socialdemokraterna hade tämligen förstrött sett på hur förtidspensionerna ökat stark i alla åldersgrupper.

Jag tror att alliansens jobblinje har burit oss i Sverige torrskodda över det världsekonomiska träsk som öppnade sig efter Lehman Brother-kraschen år 2008 och som sög ner så många länder. Antalet sysselsatta har ökat med 200 000 och skatteintäkterna har ökat med 260 miljarder kronor sedan år 2000. Transfereringarna till a-kassa och sjukpenning har fallit och resurserna till vård, skola och omsorg har ökat utan att skuldsättningen ökat. Den offentliga sektorns skuldsättning har sedan år 2000 minskat med tolv procent och är internationellt sett låg.

Men nu är det år 2014 och nu börjar tålamodet med de ökande skillnaderna i inkomstnivåerna mellan oss pensionärer och anställda att tryta. Det är lätt att införa skatt eller begränsning mellan grupper men väldigt svårt att få bort dem. Värnskatten, som infördes av regeringen Persson under 1990-talets kris, är till exempel fortfarande kvar. Pensionsbroms och stigande kommunala skatter börjar urholka pensionerna med väldiga belopp. Samtidigt kan man i tidningar läsa om tips på hur man ska använda det ökade köputrymmet för anställda och av och till intervjuer med mer högavlönade som gärna skulle avstå sitt jobbskatteavdrag. Det här håller på att dra isär vårt samhälle på ett obehagligt sätt.

Jag tycker att det är dags nu inför kommande val, att pensionärsorganisationerna, som representerar 25 procent av valmanskåren, börjar sätta press på politikerna att utjämna de orättvisa skillnaderna som finns mellan pensionärer och anställda: Den så kallade bromsen på pensionerna bör snarast avskaffas och de orättvisa skatteskillnaderna mellan pensionärer och anställda måste börja utjämnas.

Hans Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel