Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tålamod vid kronhjortsjakt

När man jagar kronhjort krävs det tålamod, planering och att man klarar av att vara alldeles tyst.

– Kronhjortar är väldigt uppmärksamma och har bra koll, säger Patrik Söderström som är ordförande för Nordantigs viltvårdsområde för kronhjort.

Han har jagat kronhjort de senaste fem åren och berättar att det ofta krävs långa förberedelser och planering för en lyckad kronhjortsjakt. Om det finns några kronhjortar i närheten har de säkerligen hört oss redan innan vi har klivit ur bilen. De är väldigt uppmärksamma och hinner ofta obemärkt försvinna innan vi har fått syn på dem. Några klövavtryck i vägkanten avslöjar att de ofta brukar röra sig i området. Patrik Söderström berättar att han försöker bilda sig en uppfattning om i vilka områden hjortarna vistas i.

– De är otroligt svåra att komma nära. De har en väldigt bra syn, trots att de står och betar kan de röra pupillen nittio grader. Så de är väldigt svåra att smyga sig på, säger Patrik Söderström.

Dagens lätta regnande uppskattas av Patrik Söderström. Han vill gärna ha lite regn och blåst när han jagar kronhjort.

– Då hörs vi inte lika bra, förklarar han.

Läs hela reportaget i torsdagens Hudiksvalls Tidning.