Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tålamod nyckeln till framgång

/

– Tålamod är A och O. Det är inte den häst som tränar mest och hårdast som blir bäst.
Det menar den framgångsrika travtränaren Stefan Hultman, som under tisdagskvällen gästade Hudiksvall.

Annons

Stefan Hultman har gjort sig känd för sin förmåga att hitta, fostra och träna unghästar. På sin anläggning utanför Stockholm har Hultman och hans 14 anställda runt 80 hästar, varav 28 stycken är ettåringar.

– Det finns tre kriterier som jag går efter när jag kollar unghästar. Stam, exteriör och rörelse. Nu är jag så bortskämd att jag kan gå efter alla men har man inte den plånboken så bör man välja bort stammen. Leta efter individen istället.

Han låter inte utseendet styra allt för mycket och menar att bra hästar kan se ut precis hur som helst. Men det finns ändå en gemensam nämnare.

– Jag har aldrig sett en bra häst som inte har en riktig manke. Det är i manken och bröstdjupet som styrkan sitter. Sen tittar jag alltid hästen i ögonen. Ser den dum ut så är den också det, det måste finnas något där inne.

En annan nyckel i hans tränarkarriär har varit tålamod.

– Det är viktigt att man bygger upp hästen ordentligt innan man börjar tävla. Det är en komplex verksamhet, hästar kan inte prata och det är tränarens ansvar att ha fingertoppskänsla. Man får inte köra för hårt, en glad häst är en bra häst.

Mer läsning

Annons