Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tala om EU och parlamentsvalet

Kliver in i ungmoderaten Christofer Fjellners kontor i parlamentet i Strasbourg. Febril aktivitet pågår i det lilla rummet där tre individer försöker samsas om ytan i den trångbodda politiska vardagen.

Under parlamentssessionen i mars träffar jag ett antal parlamentariker som jag ställer samma fråga till; Bör svensken bry sig om EU och Europaparlamentet?

Efter lång tystnad blir Christofer Fjellners svar – Öh. Aa. Självklart.

Förklaringen är enkel. EU påverkar oss enligt Fjellner, och därför är det synd om vi inte tar möjligheten att påverka EU. Vem som sitter i parlamentet avgör delvis vilken typ av EU det blir. Ett svar som liknar både Miljöpartisten Carl Schlyters och Socialdemokraten Anna Hedhs syn på det hela.

Fjellner är vältalig och kostymklädd. Men exemplen han håller sig med är enkla. För att förklara EU:s plats i hans vardag brukar han peka på sina skor och plocka fram mobiltelefonen och snusdosan ur fickan. Tre enkla vardagsföremål som också är exempel på bland annat tullpolitik och förhandlingar om medlemskap. EU finns alltid lite närmare än vi tror, men är trots detta märkligt frånvarande i vårt nationella politiska samtal.

Fjellner är krass när det handlar om samtalet om EU. – Vi måste bli bättre på att prata EU, säger han. Istället för att prata eurokratiska borde både politiker och partier prata om sådana människor tycker är viktigt, det är man för dåliga på i dag anser Fjellner.

Förvisso sant. Men även om Christofer Fjellner precis som övriga parlamentariker jag pratar med i Strasbourg tycker att det talas för lite EU och ser sin egen och Sveriges plats i parlamentet som viktig är det uppenbart att många på hemmaplan är nöjda med EU:s perifera placering i det politiska samtalet. Varför skulle annars Fredrik Reinfeldt tala om att visa respekt för människors ointresse inför det stundande parlamentsvalet, och partierna nöja sig med en månads valkampanjande?

Partiernas förhållningssätt till EU och parlamentsvalet framstår ofta som paradoxal.

Det är viktigt att rösta sägs det. Men partiernas ointresse för parlamentsvalet är tämligen uppenbart, precis som oförmågan att lyfta in EU i den nationella politiken, trots att EU genom vårt medlemskap blivit till just detta, en del av vår nationella politik.

Och i parlamentet i Bryssel sitter svenska representanter som Christofer Fjellner, som sanningsenligt konstaterar att deras politiska arbete har bäring i människors vardag och att det därför finns skäl att faktiskt intressera sig både EU och parlamentsvalet. Samtidigt som partiledare som Fredrik Reinfeldt sitter i Sverige och talar om att respektera ointresset för Fjellners och de andra parlamentarikernas arbete.