Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tal om avhopp hotar inte projekt i Los

Det börjar bli klart med bemanningen av den akutbil som dygnet runt ska ersätta dagambulansen i Los. Talet om avhopp bland sökande stör inte arbetet.

Annons

Det hävdar Region Gävleborgs ambulanschef Jörgen Tranevik och säger att det tvååriga projektet där regionen samarbetar med Ljusdals kommun går enligt plan.

– Vi har åtta personer med rätt kompetens och som motsvarar de krav vi ställer som ska arbeta i Los. Vi börjar introduktionen som planerat i september, säger Jörgen Tranevik.

Initierade källor har till tidningen uppgett att ambulanspersonal som sökt akutbilsjobben i Los dragit tillbaka ansökan.

Det är också uppgifter som Jörgen Tranevik tagit del av.

– Det kan vara så att tidsfaktorn för att komma till och från Los spelat in och fått några att tappa intresset. Men vi har inte bara sökande från Ljusdals- och Delsboområdet utan även från till exempel Hudiksvall och Bollnäs. Så vi klarar det här, säger Jörgen Tranevik.

Dagambulansen i Los har enligt statistik haft få utryckningar i närområdet och ofta anlitats på annat håll vid behov.

I början av juni hölls ett offentligt möte i Los där planerna på akutbilen presenterades och där det då framgick att nyordningen innebär bemanning dygnet runt för snabba insatser så att inte dyrbar tid går till spillo i väntan på ambulans.

Det är också tänkt att den nämnda personalen ska kunna göra andra sjukvårdsinsatser i Losbygden när det inte är utryckningar.

– Det här upplägget med ett samarbete med kommunen och dess sjuksköterskeresurs stärker närvaron i Los. Så personligen tror jag att det blir så bra att det lever vidare även efter de två år som projekttiden omfattar, säger Jörgen Tranevik.

I sammanhanget ska också nämnas att räddningstjänstens värn i Los och Tandsjöborg sedan tidigare finns tillgängliga för insatser i väntan på ambulans men att de inte har jourtjänstgöring.

Annons