Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Taktfull musik i militärens tjänst

Julia Groth från Söderhamn gör lumpen som militärmusiker i Arméns musikkår. Hon har redan hunnit spela tvärflöjt i marschtakt på kungens födelsedag och uppträtt på musikfestival i Frankrike. Kombinationen läger och musik är hennes perfekta recept.

Annons

Julia Groth har spelat flöjt sedan barnsben, varit engagerad i scouterna och älskar. En dag skulle hennes intressen mötas.

- För fyra-fem år sedan var jag i Gävle och såg ett militärmusikframträdande som hette Marschtåget, säger hon och berättar att det var då som fröet såddes att göra värnplikt som militärmusiker.

I januari började Julia Groth sin tjänstgöring i Arméns musikkår som är stationerad på Livgardet i Kungsängen utanför Stockholm. Hon berättar om sin första stora spelning.

- Jag var med och spelade vid firandet av kungens födelsedag. Det var mycket folk och prinsessorna vinkade till oss från fönstret, säger hon och visar upp sina musikvapen.

På kaserngården övar musikkåren för fullt. De har enbart några dagar på sig att sätta ett nytt program. Löjtnant David Lindberg är regementstrumslagare och går runt med en måttsticka. Med matematisk precision ordnar han ett symmetriskt led. Snart är kåren igång och spelar melodin "Highland".

• Ser du en framtida karriär inom musikkåren?

- Kanske vill jag studera på högskola efter lumpen, men nyligen satte musikkåren ut en annons, att det finns tjänster inom musikkåren, säger Julia Groth.

- Nästa år är det ju kronprinsessans bröllop, det vore något att vara med på, säger hon.

Hon understryker att det inte bara är musik på programmet.

- Arméns musikkår är hårdare än vad många tror. Vi har ju två utbildningar – förutom träningen som musiksoldat, gör vi också vanlig värnplikt med fältveckor och skjutövningar, säger hon.