Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tågstopp i helgen - nya brofundament sätts på plats i Hudiksvall

På fredagskvällen kl 22 stängdes strömmen av till Ostkustbanan i Hudiksvall. Efter det har Peab fyra dagar på sig att placera två nya brofundament på plats.

Först kapades rälsen av på varsin sida av järnvägsbron. Efter det schaktades sidorna bort på kanalkanten. Pålningsarbetet har just börjat på fredagseftermiddagen och det är ett något tidsmässigt osäkert moment.

– Nu har pålningen börjat för de nya fundamenten. Mätningar som har gjorts säger att det är cirka 20 meter till berg, men man vet aldrig, säger platschefen Lasse Andersson från Peab.

Det är noga med pressionen för att de åtta pålarna på var sida ska passa på de färdiga fundamenten.

– Vi har gjort en mall i stål som används vid pålningen för att pålarna ska passa. Pålmaskinerna slamrar på i bakgrunden och Lasse Andersson vill kontrollera hur det går.

– Jag fick just besked på att berget ligger på 18 meter och pålarna ska ner en meter i berget. säger Lasse Andersson.

Tidsåtgången för arbetet måste beräknas i förväg. Mycket bygger på erfarenheter i de olika företagen som är inhyrda för arbetet.

– På Peab började planeringen i vintras, men trafikverket planerar tågstopp år i förväg, säger Lasse Andersson.

Efter att fundamenten är klara ska rälsen läggas tillbaka på plats och på måndag kväll ska allt vara körbart igen om inget oförutsett händerDen nya bron byggs på plats bredvid den gamla och ska lyftas på plats i september.

Läs mer om planerade järnvägsarbeten här

Läs om eventuella konsekvenser av brobygget för internettrafiken här