Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tåg spårade ur på Orrskärsbanan

Lokföraren kände hur det plötsligt tog stopp när lok och ett flertal vagnar gled av rälsen.

Ett godståg med ett tiotal vagnar lastade med trävaror spårade under tisdagen ur på Orrskärsbanan. Godståget var på väg ut till hamnen där en väntande båt låg inne för omlastning av godset när det plötsligt tog stopp. Efter att lokföraren tagit sig av tåget upptäcktes att loket och ett antal vagnar av okänd anledning hade spårat ur och stod utanför rälsen.

Söderhamns kommun äger rälsen på den aktuella sträckan.

– Det var en ytterst odramatisk urspårning då det gick så pass sakta men det krävdes mycket utrustning för att få loket och vagnarna på plats igen, säger kommunens tekniska chef Lars Stål som besökte platsen efter olyckan.

Efter en teknisk undersökning av rälsen fanns under torsdagsmorgonen en arbetsstyrka på plats för att laga den förstörda tågsträckan, som uppskattades till cirka 200 meter. Ett arbete som beräknas vara färdigt i mitten av nästa vecka.

Till dess kommer urspårningen att påverka det fortsätta arbetet på området.

– Man har uppgivit att man inte kan ta emot gods just nu och får istället försöka styra om det till lastbilstransporter. Det som måste ut till hamnen körs fram med lastbilar medan det övriga får invänta att arbetet med rälsen är klart, säger Lars Stål.