Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tafsarna är kriminella – glöm aldrig det, tjejer!

Tänka sig, när förra seklet var ungt, då ifrågasattes kvinnans rätt till sin egen kropp.

Det sitter vi just nu och småmysande häpnar inför när SVT kör tredje omgången av Fröken Frimans krig. Även om jag börjar få svårt för det lite buskisliknande skådespeleriet, och framför allt för hur kvinnorna skildras som okomplicerade stereotyper, så är serien viktig i ett historiskt perspektiv.

Sorgligt nog, även i ett samtidsperspektiv.

Sex och politik hör ihop insåg dåtidens feminister.

Sex och politik hör fortfarande ihop, inser dagens politiker och opinionsbildare.

2016 års debatt har i mångt och mycket handlat om tafsande killar. Unga män som helt uppenbart inte alls förstått det där med tjejers rätt till sin egen kropp. Så mer än hundra år efter Fröken Frimans krig så handlar rubrikerna om musikfestivaler som urartar där flickor knappt kan befinna sig utan att bli antastade av det motsatta könet.

Anmälningarna haglade, arrangörer försökte med alla upptänkliga metoder att skaffa fredade zoner för de unga kvinnorna. Krav på utbildning i sex och samlevnad restes, framför allt för ensamkommande flyktingpojkar, eftersom de förmodades sakna den respekt för kvinnor som krävs av män i Sverige.

Och fortfarande bestämmer kvinnan över sin egen kropp.

Poliser utrustades med armband med texten "tafsa inte" och rikspolischef Dan Eliasson led återigen ett nesligt nederlag i opinionen: Kvinnorna kände sig inte tryggare och männen flabbade vidare. Vi vill inte ha en polis som ägnar sig åt signalpolitik – vi vill att de griper brottslingar och i bästa fall, förebygger brott.

Det hade förstås varit enklare att ta itu med problemet om det varit sant, att tafsarna utgjordes av en begränsad grupp invandrade unga män. Men så var det inte.

Experter från föreningen Män för jämställdhet förklarade att det här var ett sätt för pojkar att visa sin heterosexualitet. En manlighetsritual som skulle för evigt låta dem slippa skällsordet "jävla bög".

Ett uttryck för bristande respekt för kvinnan, därmed också för människan.

Konklusionen? Vi måste prata om det: i skolan, i hemmet, i idrottsföreningen, på fritids.

Det kan låta banalt men information, samtal och diskussion om värderingar och respekt är enda sättet att fostra. Nya generationer måste medvetandegöras om de krig som tidigare generationer tvingats utkämpa. För deras skull.

Därför är Emelie Jonasson från Gävle ett ljus i 2016 års jämställdhetsmörker. För Gefle Dagblad (27/12) berättar hon hur hon pekade ut krogtafsaren, polisanmälde honom och fick honom fälld för sexuellt ofredande.

Trots att hon och hennes väninnor är vana, tafsarna finns där varje gång de går ut och dansar, reagerade hon annorlunda den här gången.

En man kom fram på dansgolvet, inte bara en gång utan två, lyfte upp hennes kjol och greppade henne mellan benen. Hon knuffade undan mannen, men en krogvakt reagerade och tog reda på vad som hänt.

Tafsaren greps, det blev rättegång, han hänvisade till (som alltid) att han varit för full för att minnas, och han fälldes.

Väninnorna stöttade, krogvakten var på tå och tog ansvar för vad som utspelade sig på hans arbetsplats, poliserna insåg allvaret och tingsrätten agerade korrekt.

Alla gjorde rätt.

Det är nämligen kriminellt att tafsa. Och fortfarande bestämmer kvinnan över sin egen kropp.

Glöm aldrig det, tjejer.