Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tack och lov, Bygglov

När Mange Olsson och Christina Rodin köpte sitt drömhus på Tjärnvägen i Bollnäs hade de stora planer på hur de skulle renovera sitt hem. Men åren gick och nya projekt tillkom så när trebarnsfamiljen till sist levde tillsammans i vardagsrummet fick de nog – och sökte till tv-programmet Bygglov – på tisdagskvällen den 17 mars får vi se förvandlingen på TV4.

Annons

Christina Rodin trodde inte att det var sant när Bygglovsteamet ringde och berättade att de var en av tio utvalda familjer till säsongens projekt.

– Det känns som att vi vunnit högsta vinsten. Vi är så glada och tacksamma, säger Christina och ler åt minnet.

Det är ganska precis ett år sedan som trebarnsfamiljen sökte till att få medverka i programmet. I ansökan skrev Christina om hur hon ville få hjälp med att få klart utbyggnaden av huset för att kunna byta plats med köket och vardagsrummet. Under tiden höll familjen på att renovera övervåningen och Christina och Mange samt de två yngsta barnen, Astrid och Verone, hade sina sängar i vardagsrummet. Tonåringen Oliver hade ett provisoriskt rum på övervåningen.

– Jag skrev ett brev rakt ur hjärtat om hur less vi var, säger Christina.

Mitt i all renovering drabbades Manges pappa Yngve Olsson av Alzheimer. Tidigare hade far och son tagit sig an nya projekt med hammare och spik för att förverkliga dem tillsammans. Men när Yngve blev sjuk fick renoveringen lägsta prioritet.

– Det var jättejobbigt. Pappa har lärt mig allt han kan och när han till sist inte kunde läsa en ritning kändes allt jobbigt. Sjukdomen gjorde att hans kunskaper försvann snabbt och han blev ledsen när han själv insåg det. I november i fjol dog han, säger Mange.

Därför var det extra skönt för familjen att få hjälp med att få klart med renoveringen. Drygt ett halvår har gått sedan Bygglovsbussen rullade in på familjens uppfart och tv-profilerna Mia, Matte och Willy åter fick snurr på renoveringen. Med det blev varken köket eller vardagsrummet – utan hela övervåningen – som blev deras utmaning.

– De förstod bättre än vi att det var övervåningen vi behövde ha hjälp med. Nu har barnen egna rum och vi ett sovrum, säger Christina lyckligt.

Många hade sett den välkända bussen rulla genom Bollnäs gator, men familjen var hemlighetsfull. De hade skrivit på ett kontrakt att de inte fick avslöja några som helst detaljer förrän programmet sänts i tv. Bygglovsgänget var också förtegna om planerna och det var med blandade känslor de lämnade sitt hem till tre inredningsproffs och cirka tolv lokala hantverkare samt ett tv-team.

– Eftersom jag själv är snickare och hade tänkt renovera huset själv kändes det jobbigt. Men nu när jag sett resultatet är jag jätteglad att vi fått hjälp. Jag gissar att de lagt ner närmare 600 arbetstimmar på vår övervåning. Jag vågar inte tänka på hur lång tid det skulle ta för mig att ensam få det klart, säger Mange.

– Jag var noga med att vi inte ville ha något rosa, annars var jag helt lugn. Nu ser jag framemot när programmet sänds, det ska bli roligt att se hur förvandlingen gick till, säger Christina.