Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta världen på allvar, men var inte så himla rädd

Idag kommer Tomten och knackar på med den gamla vanliga samvetsfrågan: ”Finns det några snälla barn?”

Annons

Och det finns det.

För på julaftonen vill alla vara snälla.

Inte nog med det. Det här är kanske den bästa julaftonen som vi har firat.

Ändå går många av oss omkring och är rädda.

Jag vet, visst finns det mycket att vara rädd för. Klimathotet hänger som ett mörkt moln över mänskligheten, konflikterna rasar i Afghanistan, Irak och på andra platser. Det finns fortfarande stora klyftor mellan rika och fattiga, många oroas över arbetslöshet och sjukdom, oroväckande många barn firar en jul i fruktan för vad deras föräldrar ska ta sig till, många är rädda för våldet på gatorna och för att barnen ska fastna i drogträsket.

Ändå dristar jag mig att påstå att mänskligheten som helhet har det bättre nu än någonsin tidigare. Det kan vara värt att uppmärksamma en dag som denna.

Ett gott mått på tillståndet i världen är barnadödligheten. Under de senaste 20 åren har barnadödligheten minskat med 25 procent i världen.

Livet varar också längre. Medellivslängden mer än fördubblades under det senaste århundradet i de fattigare delarna av världen och ökade med 30 år i den rika västvärlden.

En fjärdedel av oss kommer att bli över 90, jämfört med bara 5 procent 1945. Och vi kommer att vara friskare och aktivare längre.

Allt fler barn i världen går i skola. Aldrig tidigare har så många fått lära sig läsa. Barnarbetet har minskat kraftigt liksom fattigdomen. Andelen människor som inte har tillgång till rent vatten och avlopp minskar stadigt.

Och antalet väpnade konflikter i världen har minskat med 40 procent under de senaste 20 åren.

Diktaturerna i världen är färre och demokratierna fler.

Aldrig någonsin har så många som idag fått välja sin regering. Och får tänka och uttrycka sig fritt.

Allt detta gör inte att människor utan vidare blir lyckligare och gladare. Men det kan ändå vara värt att uppmärksamma, åtminstone någon dag under året.

För dessa goda nyheter ger sällan några stora rubriker på våra nyhetssidor.

I tidskriften Neo berättar författaren, dokumentärfilmaren och journalisten Lasse Berg om hur han fått vara med om historiens snabbaste förändring av människans villkor sedan han började berätta om världen i mitten av 1960-talet.

Han var under 60-, 70-, 80- och 90-talen med om att förutse katastroferna med befolkningsexplosion, miljösammanbrott, förvärrade etniska eller religiösa motsättningar, mat- och vattenbrist och revolutioner.

”När vi domedagsprofeter fick fel både om Asien och en massa annat, berodde det antingen på att det var falskt alarm eller att varningarna gav en ny verklighet”, skriver han och betonar att människan inte är ”en lealös spratteldocka i historiens garn”.

Människan har en unik förmåga att tänka nytt, planera, agera och utveckla nya möjligheter. Både vad gäller tänkandet kring etiska värderingar, ideologier och förmågan till praktiskt handlande och samarbete.

Visst finns det mörka hot också denna julafton. Men dessa hot får aldrig mötas med rädsla och uppgivenhet. Rädslan förlamar bara.

”Var inte rädda. Jag bär bud om en stor glädje, en glädje för hela folket”, läser man i julevangeliet i kyrkorna i juletid.

Lasse Berg sammanfattar det på sitt sätt: ”Världen ska tas på allvar. Men man behöver nog inte vara så himla rädd”.

God Jul!

 

Mer läsning

Annons