Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta vara på livserfarenhet – det ger perspektiv

Ett nytt perspektiv kring denna sällskaplighet för unga och årsrika är angeläget, skriver Anna Larsson.

Annons

En positiv kultur växer av bra värderingar i det vi tillsammans ser och kan förstå. Sedan genom goda mötesplatser kan vi agera oss in i gemenskap och samstämda framtidsbilder. I denna gemenskap är det viktigt att ta tillvara personer med lång livserfarenhet.

Ett nytt perspektiv kring denna sällskaplighet för unga och årsrika är angeläget. Olika generationer och alla ”dagens invånare” berörs. Med goda gränssnittsmöten på gränsöverskridande platser (där det ges möjlighet att prata om gråzonerna mellan generationer och verksamheter) slår vi ett slag för en social rörelse av nya former med årsrika som möts och stimulerar till hälsa och livet. Vår årsrika befolkning ökar i betydelse. Kan olika varianter likt ”Gränssnittsmöten” starta upp?

Olika former av engagemang, arbete och generationsöverskridande är en samhällskvalitet vi behöver stimulera tillsammans, och är kanske en av de viktigaste folkhälsofaktorerna. Låt årsrika personer som vill, kan och kanske måste, arbeta aktivt i erfarenhetslag där livskvalitet, vetenskap och människor hamnar samtidigt i fokus.

De årsrika är en resurs då de kan vända och vrida på lika och olika värden och avsikter i olika organisationsformer för kommande generationers hälsa och allas samhällsnytta. Som experter på att vara just årsrika. Vi vill se goda gränssnittsmöten som stimulerar till lärande nätverk för årsrika nära unga så att de gemensamt bidrar till helhetsperspektiv i det ständigt rörliga samhällsbygget. De kan inge mod och stöd för nyskapande idéer och handlingar i vardagen. Vi tror att en fortsatt satsning på kompetensförsörjning med årsrika betalar sig i ansvarstagande genom mentorskap, lokal turism och hållbara samhällen som helhet – lokalt, regionalt, nationellt, internationellt och globalt.

Gränssnittsmöten för alla behövs och möjliggör att årsrika kan engageras som värdar och bärare av de goda värderingar vi behöver. Unika möjligheter öppnar sig för innovationer. Social hållbarhet och kunskapsutveckling höjer kvaliteten i hela samhället. Låt lokala förutsättningar variera, börja där en är och bekräfta människors vitalitet, förmåga och vilja att bidra.

Låt oss bejaka engagemang att starta öppna mötesplatser med långsiktig dragningskraft och nyfiken miljö för arbetsglädje, hälsa och kompetensutveckling med såväl unga som årsrika. De behövs i varje samhälle och möjliggör bättre tillvaratagande av projekt och nätverk som redan finns. Se möjligheterna i ökad livskvalitet för alla i vår alltmer erfarna befolkning!

Bjud in till platser för återkommande sällskaplighet där vi tar ett nytt gemensamt perspektiv och kan se möjligheterna i ökad livskvalitet för alla i vår alltmer erfarna befolkning!

Anna Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel