Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta väl hand om varandra

/

Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma.
I år är det väl lite si och så med den saken. Viktor Rydbergs klassiska dikt Tomten kommer inte riktigt till sin rätt.

Annons

Den här vintern har än så länge inte varit särskilt kall. Och till skillnad mot i fjol så är det ej heller särskilt mycket snö som har fallit. Med det senaste dygnets blidväder så är risken påtaglig att det endast är för väldigt få som snön lyser vit på taken.

Så den där riktiga julstämningen som Rydbergs dikt förmedlar, kanske har lite svårt att infinna sig i det fall man slår en blick ut genom fönstret.

Om man ska hitta någon tröst över att landskapet inte ligger så vackert inbäddat i snö som man skulle önska så får man väl titta på kostnaden för den kommunala snöröjningen. Eller kanske glädjas över att antalet inställda tåg till följd av snö och kyla än så länge har varit klart begränsat. Och kanske även se det positiva i att det inte har varit några snötyngda tak som har rasat.

Och det är ju alltid något.

Samtidigt är ju snön bara en del av det som många av oss önskar ska rama in julen. Det är mat som ska inhandlas och tillagas. Godis som ska tillverkas. Gran som ska kläs. Hus som ska fejas. Och så naturligtvis alla julklappar som ska handlas och slås in.

Det är mycket som ska hinnas med innan julens lugn förhoppningsvis kan sänka sig över oss och skänka en viss frid.

I Rydbergs dikt var det också en hel del som tomten hade att göra, men det märks att den är 130 år gammal. Skulle Rydberg ha skrivit sin dikt i dag så hade den väl handlat om hur tomten sprang från affär till affär för att fylla sin säck innan Kalle Anka och hans vänner drar i gång.

Tyvärr vet vi också att många inte kommer att få fira en sådan jul som de skulle önska. Kanske för att de sitter hemma alldeles ensamma? Kanske för att de inte ens har något eget hem? Kanske för att de är barn till föräldrar med missbruksproblem?

Det finns många skäl till varför julen inte blir fröjdefull för alla.

Mitt i all vår egen stress inför att fixa julen så bra som möjligt borde vi stanna upp en stund och skänka även dem en tanke.

Och gärna göra en insats så att julens värme når ut till fler.

Bland de många goda exempel på det senare sticker Kevin Hanssons, 11 år från Färila, insats ut lite extra.

Vi har kunnat läsa om hur han i somras började spara pengar för att kunna köpa leksaker till lekrummet på avdelning 19 på Hudiksvalls sjukhus, så att de barn som tillbringade tid där skulle ha något att leka med.

Kevins insats utgör ett gott föredöme för alla oss andra.

Se även till att ta väl vara på varandra.

Visst är julklapparna viktiga. I synnerhet för barnen. Visst är julmaten viktig. Åtminstone för det stora flertalet. Och visst finns det ytterligare en rad saker som vi tycker är viktiga för att julen ska få den rätta inramningen.

Men viktigast är ändå att vi tar hand om varandra. Våra nära och kära. Och våra medmänniskor.

Att få en paus i det ekorrhjul som vi annars tycks springa runt i utan att egentligen reflektera över varför. En paus där familj och vänner kan samlas och umgås.

Lägg därför hellre några ”måsten” åt sidan, och låt inte hela julhelgen stressas sönder.

Mer läsning

Annons