Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta vaccin för mindre smittorisk

Det viktigaste med att vaccinera sig mot influensa är att vi själva slipper bli sjuka samtidigt som vi minskar smittspridningen så att även andra slipper bli sjuka.

Visst är det så att kroppens eget immunförsvar är bra. Men ibland behöver det en extra hjälp. En genomgången sjukdom innebär risk för svår sjukdom och att smitta kan spridas. Med vaccinering minskar vi riskerna för detta. Vaccinering har under över hundra år bidragit till att svåra sjukdomar som smittkoppor, mässling och polio, som förr ledde till döden eller svår sjukdom, inte längre är ett hot mot oss människor. Det är en bra utveckling.

Den nya influensen är ett nytt virus som kan drabba båda helt friska som sjuka personer hårt, även om de flesta som drabbas får lindriga symtom. Vaccinet bidrar till att minska smittspridningen, därför är det min uppmaning till alla att ta vaccinet. Det skyddar inte bara dig utan minskar också smittorisken för din familj och de personer som inte har ett så gott immunförsvar som kanske du har.

Vaccinet innehåller kvicksilverämnet Tiomersal. Men mängden är mycket liten. Du får i dig mer kvicksilver i en portion fisk. Europeiska och svenska Läkemedelsverket har bedömt mängden kvicksilver som så liten att den inte medför någon risk för de som tar vaccinet. Detsamma gäller andra ämnen i vaccinet.

Det är sant att det ligger mycket pengar i vaccinationsfrågan. Vaccinerandet innebär inte bara kostnader utan också besparingar. Smittskyddsinstitutet har räknat på detta och kommit fram till att vaccinerandet är värt kostnaden. Det viktigaste med att vaccinera sig mot influensa är att vi själva slipper bli sjuka samtidigt som vi minskar smittspridningen så att även andra slipper bli sjuka.

Signar Mäkitalo

smittskyddsläkare i Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel