Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta tag i de stora problemen först

På ledarsidan i HT har de senaste dagarna dykt upp två artiklar som bekymrar mig.
Svenskt Näringsliv, genom Lars Beckman, och HT:s Fredrik Jarl, tar upp det faktum att landstinget konkurrerar ut företag, genom att dumpa priset långt under produktionskostnad. I detta fall gäller det företagshälsovården.

Annons

Jag håller med de två skribenterna i deras kritik av landstinget. Men hur kan man ta upp en fråga om osund konkurrens och inte med ett ord påpeka att det privata näringslivets ekonomiska brottslighet, är ett mycket större problem för konkurrensen mellan företagen? Tala om att sila mygg och svälja elefanter.

Med ett starkare ord, vill jag kalla Beckmans och Jarls inlagor för hyckleri. Svenskt Näringsliv har ett särskilt ansvar, för att de dopade företagarna försvinner. De seriösa och drivande företagarna får då tillgång till en större marknad och kan expandera och skapa arbetstillfällen. Många företag startas inte idag, därför att den seriöse företagaren inser att han/hon inte kan konkurrera på lika villkor.

Beckman pratar om skattehöjningar för Gävleborgs Landsting, men nämner inte med ett ord att skattebedrägerierna i vårt län är i storleksordningen fyra miljarder kronor. Om Svenskt Näringsliv försöker stoppa dopingen inom näringslivet, skulle vi inte behöva höja skatten.

I stället skulle vi kunna sänka skatten. Varför inte tala om för lagliga skattebetalare, att det höga skattetryck vi har i landet, till en del beror på det stora skattefusket (150 miljarder/år)?

En framgångsrik företagare har en affärsidé, som gör att han/hon kan betala alla kostnader som uppstår, när man driver ett företag, även till exempel sociala avgifter. Företagande går ut på att skapa ett starkt varumärke och därigenom ta ut ett pris som skall göra det möjligt, att betala alla kostnader och skapa en vinst.

Svenskt Näringsliv borde lägga ner mer energi för att utbilda sina medlemmar i hur man bygger starka varumärken. Detta eviga gnäll över skatter för inte utvecklingen framåt.

Ta tag i de stora problemen först och sedan löser sig resten automatiskt.

Ivar Björk

Hudiksvall

Svar direkt:

Det är bra att Ivar Björk delar min kritik mot Landstinget Gävleborgs politiska ledning och den osunda konkurrens som det innebär att Landstingets enhet Gävle-Dala företagshälsovård med hjälp av skattemedel i ryggen lägger ett anbud som understiger den egna produktionskostnaden när man konkurrerat ut privata företag i en nyligen genomförd upphandling.

Gävle-Dala företagshälsovård går med cirka tio miljoner i förlust 2008-2009 enligt landstingets bokslut och delårsrapporter. Det här är skattemedel som i stället kan gå till landstingets kärnverksamhet, sjukvård. Att politiken tillåter detta är för mig och många andra obegripligt och Svenskt Näringsliv välkomnar den nya lagstiftningen som äntligen ger företag som är utsatt för offentlig konkurrens en möjlighet att få rättelse. Den nya lagen träder i kraft vid årsskiftet.

Att landstingets nuvarande politiska ledning inte orkar/vill ta tag i landstingets ständiga underskott är ett stort problem för oss som bor och verkar i länet. Genom att höja skatten drar man in värdefull köpkraft som leder till minskad konsumtion och färre arbetstillfällen. Jag utgår ifrån att även Ivar Björk anser att det är bättre att Landstinget Gävleborg anpassar sina utgifter till de intäkter man har.

Björk anser att Svenskt Näringsliv hycklar som inte angriper skattefusket i samhället. Det är ett stort problem att inte tillräckligt många betalar rätt skatt liksom det är ett ännu större problem att inte alla som har möjlighet finns på arbetsmarknaden och får vara med och bidra till samhällsbygget. Enbart i Gävleborg står cirka 20 -25 procent av arbetskraften utanför den reguljära arbetsmarknaden genom att man är sjukskriven, arbetslös eller förtidspensionär trots att man skulle kunna arbeta.

Svenskt Näringsliv med medlemsorganisationer arbetar med många olika projekt för att motverka en osund (skatte)konkurrens i näringslivet, inte minst genom byggbranschen i samverkan. Om det kan man läsa på Sveriges Byggindustriers hemsida, www.bygg.org.

Lars Beckman

Regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg

Mer läsning

Annons